Open VLD-voorzitter Lachaert over hongerstaking: "Burgemeesters moeten ingrijpen om mensen te beschermen tegen zichzelf"

De burgemeesters en lokale besturen in Brussel moeten acties overwegen om de hongerstaking van de sans-papiers in Brussel te stoppen. Dat zegt Egbert Lachaert (Open VLD) over de situatie in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren nog riepen regeringspartijen Groen, Ecolo en PS premier Alexander De Croo (Open VLD) op om het dossier over te nemen van bevoegd staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). 

Nu dat zo'n 400 mensen zonder verblijfspapieren al bijna twee maanden in hongerstaking zijn, is het hoog tijd dat er acties worden overwogen om de actie te stoppen. Dat heeft Open VLD- voorzitter Egbert Lachaert gezegd in "De Ochtend" op Radio 1.  

Beluister hier het volledige gesprek met Lachaert in "De ochtend" op Radio 1:

En dat is volgens hem niet alleen de taak van de regering. "Als iemand met zijn eigen gezondheid speelt en zo'n actie blijft doorgaan, moeten burgemeesters ook kunnen optreden. Ook het lokaal beleid is betrokken, niet enkel de regering", aldus Lachaert. 

Gisteren riepen Groen, Ecolo en de PS premier Alexander De Croo (Open VLD) nog op om het dossier uit handen te nemen van de bevoegde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Maar dat is een non-discussie volgens Lachaert. "Het dossier wordt opgevolgd door staatssecretaris en de premier en dat gebeurt helemaal conform het regeerakkoord."

"Organisaties en partijen stimuleren actie"

Lachaert wijst daarbij ook nog maar eens met de vinger naar bepaalde andere partijen. "Die mensen kunnen nu onmiddellijk hulp krijgen en ze kunnen hun individuele dossiers bespreken. Het probleem is dat zolang bepaalde politieke partijen hen een collectieve regularisatie blijven voorspiegelen, die actie door blijft gaan. 

Zolang bepaalde politieke partijen hen een collectieve regularisatie blijven voorspiegelen, blijft de actie doorgaan

Egbert Lachaert, Open VLD-voorzitter

En ook de organisaties die de sans-papiers steunen zijn schuldig, volgens Lachaert. "Er zijn organisaties aanwezig die de actie echt stimuleren en die mee eisen dat het collectief moet zijn of dat ze niet gaan stoppen met de hongerstaking."

Volgens Lachaert is dit dan ook niet de manier om een discussie over wettelijke regels aan te pakken. "De partijen die die oproep gisteren deden hebben tijdens de regeringsonderhandelingen gepleit voor een vorm van collectieve regularisatie en hebben dat toen niet gehaald. Net zoals andere partijen andere zaken niet gehaald hebben. We hebben dat regeerakkoord vorig jaar allemaal goedgekeurd", klinkt het. 

Meest gelezen