Politicoloog Dave Sinardet over dreigement PS en Ecolo: "Niemand wil de regering echt laten vallen"

Volgens politicoloog aan de VUB Dave Sinardet willen de regeringspartijen PS en Ecolo niet echt de regering laten vallen. De twee partijen dreigen daar wel mee, als één van de hongerstakende sans-papiers zou overlijden. "Je hebt zoiets als de "mars der dwaasheid": niemand wil per se bij een regeringsval belanden, maar doordat de ene op de andere reageert, kom je in een dynamiek terecht waar je geen controle meer over hebt", zegt hij aan VRT NWS. 

Op 23 mei stopten zo’n 400 mensen zonder papieren in Brussel met eten. Sommigen drinken sinds een paar dagen ook niks meer. Het doel van hun honger- (en dorst)staking? Collectieve regularisatie, maar die komt er volgens de regering sowieso niet.

Bijna twee maanden later is de situatie zowel vanuit medisch als politiek oogpunt kritiek. Gisteren vroegen de linkse partijen in de regering PS, Ecolo en Groen aan premier Alexander De Croo (Open VLD) om het dossier over te nemen van staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Vandaag dreigen PS en Ecolo met ontslag uit de regering als één van de hongerstakers overlijdt.

Luister hier naar wat politicoloog Dave Sinardet denkt over het dreigement van PS en Ecolo:

Bijzonder sterke dreigementen. Toch denkt politicoloog aan de VUB Dave Sinardet niet dat PS en Ecolo de regering echt willen laten vallen. "Zeker niet nadat er puin moet geruimd worden na de overstromingen, die toch vooral Wallonië hard getroffen hebben. Ik denk dat heel veel mensen het niet zouden begrijpen als de regering plots zou vallen op een moment dat zoveel mensen behoefte hebben aan steun", zegt Sinardet. 

 Daarnaast woedt ook de coronacrisis in ons land nog volop. Volgens Sinardet willen PS en Ecolo met hun dreigement dus geen regeringscrisis in gang zetten, maar wel een duidelijk signaal sturen naar premier De Croo en de andere regeringspartners dat er echt iets moet bewegen, dat deze situatie niet meer houdbaar is. 

Het was initieel ook niet de bedoeling om die dreiging met ontslag publiek te maken

Dave Sinardet, politicoloog

Maar wat drijft PS en Ecolo dan wel? "Ze staan zelf onder druk van allerlei bewegingen die rond de hongerstakers staan. Die bewegingen staan iets sterker in Franstalig België, hoewel er in Vlaanderen ook heel wat mensen zijn die Sammy Mahdi oproepen tot minder strengheid", zegt Sinardet.

Migratie is voor PS, Ecolo en Groen ook historisch een gevoelig thema. In de regering Verhofstadt I trokken de partijen ook al aan één zeel rond dit soort asieldossiers. "Het verschil is wel dat die partijen toen veel meer het regeerakkoord aan hun kant hadden. Er stond toen bijvoorbeeld een collectieve regularisatie in, daar spreekt men nu zelf niet over", aldus Sinardet. "Het regeerakkoord toen kleurde op vlak van asiel veel linkser, terwijl het huidige akkoord, ondanks de positie van die drie partijen, toch veel meer een verderzetting is van het beleid van Maggie De Block (Open VLD) en Theo Francken (N-VA) onder de twee vorige regeringen."  

Ik denk dat Sammy Mahdi heel duidelijk wil tonen dat hij geen linkiewinkie is in dit dossier

Dave Sinardet, politicoloog

Terwijl PS en Ecolo zich op de voorgrond van het debat plaatsen, blijft het bij hun Vlaamse zusterpartijen Groen en Vooruit opvallend stiller. "Ik denk dat er nog wel een verschil is tussen Groen en Vooruit", maakt Sinardet de analyse. "Je zag bijvoorbeeld gisteren dat er een gezamenlijk communiqué was van PS, Ecolo en Groen om aan premier De Croo te vragen om dit dossier naar zich toe te trekken. Vooruit sloot zich daar niet bij aan. Anderzijds heeft Groen zich vandaag niet aangesloten bij de dreiging met ontslag, die alleen van PS en Ecolo kwam. Vooruit zet zich dus de hele tijd op de lijn van Sammy Mahdi, terwijl Groen, zonder echt met regeringscrisissen te dreigen, druk zet voor een oplossing voor dit dossier."  

Ook staatssecratris Sammy Mahdi (CD&V) profileert zich duidelijk op dit dossier. "Hij zoekt de controverse en polarisatie op door een heel aantal interviews te geven", zegt Sinardet. "Ik denk dat Sammy Mahdi heel duidelijk wil tonen dat hij geen linkiewinkie is, dat hij op de dezelfde lijn zit als zijn voorgangers. In Franstalig België en in Vlaamse linkse middens creëert dat tegenstand." Dat maakt dit dossier volgens Sinardet meer en meer tot een symbooldossier, dat de verhoudingen binnen de regering op spanning zet.

Als niemand de regering echt wil laten doen vallen, en partijen zich vooral op het thema migratie willen profileren, is de heisa dan niet vooral een politiek spel? Daar is Sinardet dan weer niet van overtuigd. "Ik denk dat PS en Ecolo wel degelijk willen dat er een oplossing komt. Het was initieel ook niet de bedoeling om die dreiging met ontslag publiek te maken. Vandaag is dat dan toch gebeurd, bij monde van de PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne. Ecolo was daar helemaal niet gelukkig mee, want het geeft de indruk dat de PS dit dossier belangrijker vindt dan Ecolo." 

Vooruit zet zich dus de hele tijd op de lijn van Sammy Mahdi, terwijl Groen, zonder echt met regeringscrisissen te dreigen, druk zet voor een oplossing voor dit dossier

Dave Sinardet, politicoloog

Toch is een echte regeringscrisis volgens Sinardet niet volledig uit te sluiten. "Je hebt zoiets als de "mars der dwaasheid": niemand wil bijvoorbeeld per se bij een regeringsval belanden, maar doordat de ene op de andere reageert, kom je in een dynamiek terecht waar je geen controle meer over hebt. Zo is het toch niet 100 procent uitgesloten dat dit tot een majeure crisis zou kunnen uitgroeien."   

In ieder geval sprak premier De Croo zich duidelijk uit over de kwestie tijdens de vragen na de persconferentie over de coronamaatregelen. De premier benadrukte dat hij hoopte dat het gezond verstand snel weer zou terugkeren bij iedereen en dat het totaal ongepast zou zijn om op dit moment de regering op te blazen. De Croo sprak ook expliciet zijn steun uit voor staatssecrataris Mahdi. "De vraag is wat er achter de schermen gebeurt", besluit Sinardet.

Meest gelezen