Facebook UZ Gent

Proefproject in Aalst: testbus van UZ Gent test jongeren voordat ze op kamp vertrekken

Vanaf vandaag loopt er in Aalst een proefproject dat jongeren test vóór ze op kamp vertrekken. Zo verkleint de kans dat een kamp afgebroken moet worden omdat er corona uitbreekt. Het project komt er op vraag van de eerstelijnszone, omdat het aantal besmettingen in Aalst opnieuw stijgt. "Als deze testprocedure een succes blijkt, zal onze testbus in de toekomst nog meer kampgangers testen voor vertrek", zegt professor Bruno Verhasselt van UZ Gent. 

De testbus van het Gentse UZ staat vandaag en morgen in Aalst, om jongeren te testen voordat ze op kamp vertrekken. 't Is een proefproject, op initiatief van de eerstelijnszone in Aalst, want die merkt dat het aantal coronabesmettingen in Aalst opnieuw vrij hoog ligt. Om te vermijden dat nog meer kampen moeten worden stilgelegd, gaan ze nu een gratis PCR-test afnemen bij kampgangers.

Mobiel testteam

"In de regio Aalst is het aantal infecties met het coronavirus terug hoog. En daardoor worden hier en daar kampen vroegtijdig stopgezet", begint Bruno Verhasselt de uitleg. "Vandaar dat de eerstelijnszone van Aalst, in samenspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid, een proefproject lanceert. Ons mobiel testteam gaat een PCR-test afnemen bij jongeren, voordat ze op kamp vertrekken."

De test gebeurt minstens 24 uur op voorhand, zodat de jongeren met een gerust hart op kamp kunnen vertrekken

Bruno Verhasselt, diensthoofd Microbiologie aan het UZ Gent

Minimum 24 uur en maximum 72 uur voor de start van het kamp, zal het testteam op een afgesproken plek staan. "Op die manier hebben ze hun testresultaat zeker op tijd en kunnen ze met een gerust hart aan het kamp beginnen", verduidelijkt Verhasselt. "Ons team komt met de testbus. Qua locatie is dat vaak dicht bij de plek waar de jongeren de dag nadien ook effectief vertrekken."  

De test is niet verplicht voor de kampgangers, al wordt het wel ten sterkste aangeraden. Bovendien zal de test gratis zijn, verzekert Verhasselt. "Want ze kunnen de gratis code gebruiken die de overheid aanbiedt. Het is zeker niet de bedoeling dat er kosten zijn voor de jongeren en hun ouders."

Project wordt mogelijk uitgebreid

Als de testprocedure in Aalst een succes blijkt, zal de testbus nog meer kampgangers gaan testen. "We gaan dit proefproject evalueren, samen de eerstelijnszone in Aalst en het Agentschap Zorg en Gezondheid. We gaan ten eerste kijken of we effectief alle resultaten op tijd verkrijgen. We gaan ook een afweging moeten maken qua positieve gevallen. Als er te weinig positieven zijn, kan je je gaan afvragen of het wel de moeite is om zo'n grote groep mensen te screenen. Anderzijds kan één positieve ook voor een uitbraak zorgen."

kasto80

Meest gelezen