AFP or licensors

PS en Ecolo dreigen uit regering te stappen als één hongerstaker overlijdt, De Croo rekent op "gezond verstand"

De asielcrisis leidt tot politieke hoogspanning. Al bijna twee maanden zijn enkele honderden sans-papiers in hongerstaking, tot op het punt dat er straks misschien een dode te betreuren valt. Als dat gebeurt, dreigen de Franstalige partijen Parti Socialiste en Ecolo om hun ministers uit de federale regering terug te trekken. Premier De Croo vindt dat een slecht gekozen timing. "Het laatste waar we nu nood aan hebben is een politieke crisis."

In de gebouwen van de Brusselse universiteiten ULB en VUB houden enkele honderden mensen al bijna twee maanden een hongerstaking. Een dorststaking eigenlijk, omdat ongeveer de helft van de 400 actievoerders sinds vier dagen weigert te drinken. Zonder snelle oplossing is de kans groot dat er deze week nog een dode valt.

De asielcrisis leidt tot politieke hoogspanning. Bekijk hieronder hoe Alexander De Croo en Sammy Mahdi er tegenover staan:

Videospeler inladen...

Dat leidt tot politieke hoogspanning. Het linkse blok binnen de federale Vivaldi-regering (PS, Groen en Ecolo) eist dat premier Alexander De Croo (Open VLD) het dossier uit handen neemt van Sammy Mahdi (CD&V), de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, die voorlopig niet bereid is tot fundamentele toegevingen. Wat betekent: verblijfsvergunningen uitreiken aan de honger- en dorststakers.

PS stapt "binnen het uur" uit de regering als er een dode valt

PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne

De PS bracht de situatie vanochtend tijdens het kernkabinet naar het kookpunt. PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne dreigde tijdens de bespreking zelfs dat de PS-ministers "binnen het uur" uit de regering stappen als er een dode valt. Ook Ecolo dreigt op te stappen.

Sammy Mahdi zegt de bezorgdheid van de PS te begrijpen. "We willen allemaal vermijden dat er doden vallen." Premier De Croo is wat explicieter. Volgens hem is het niet het moment voor een politieke crisis. "Op een ogenblik dat we 31 mensen verloren hebben, dat honderden huizen verdwenen zijn en duizenden mensen geen dak boven hun hoofd hebben, is een politieke crisis het laatste waar mensen nood aan hebben. Ik kan me niet inbeelden dat iemand die verantwoordelijk is, zoiets wil doen. Van ons verwacht men dat we problemen oplossen, niet dat we er creëren." De Croo is niet zinnens het dossier naar zich toe te trekken, en zegt het volste vertrouwen te  hebben in Sammy Mahdi.

Situatie is "dramatisch"

Ondertussen is de situatie "dramatisch", zegt Sarah Melsens van Dokters van de Wereld. Die organisatie krijgt overigens veel kritiek omdat ze de hongerstakers zou moeten overtuigen om hun hongerstaking te beëindigen, en dat niet zou doen. 

Melsens: "Wij zeggen hen wel wat de risico's zijn, maar ze zijn erg vastberaden om verder te gaan." De federale regering stuurde gisteren ambulances naar de hongerstakers, maar geen van de actievoerders wilde daar gebruik van maken. Ondertussen zijn wél vier hongerstakers naar het ziekenhuis gebracht, zo meldt het kabinet van staatssecretaris Mahdi.

De regering heeft al beslist om een bemiddelaar naar de hongerstakers te sturen, die hen moet overtuigen om medische hulp te aanvaarden. De keuze viel op Dirk Van den Bulck, de huidige topman van het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. Hij moet de mensen ook toeleiden naar de bestaande procedures.

Staatssecretaris Sammy Mahdi: "Via de gezant moeten de hongerstakers de weg vinden naar de neutrale zone, waar hun dossier individueel behandeld kan worden en waar ze ook vertrouwen kunnen krijgen in de procedure die we uitwerken. We moeten vermijden dat er dodelijke slachtoffers vallen, en er alles aan doen om de hongerstaking te stoppen."

In de "neutrale zone" waar Mahdi naar verwijst, vlak bij de Begijnhofkerk, kunnen mensen zonder papieren uitleg krijgen over de bestaande procedures van mensen van de Dienst Vreemdelingzaken, maar dat is voorlopig geen succes. De hongerstakers blijven er weg.

Het zou wel eens kunnen dat de hongerstakers een medische regularisatie aanvragen op basis van artikel 9ter. Dat kun je doen als je ernstig ziek bent. "Als dokters een evaluatie maken dat een situatie problematisch is, kunnen ze dat medisch dossier indienen", zegt Mahdi in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat zal bekeken worden zoals dat altijd is gedaan in het verleden, maar laten we vermijden dat mensen ernstig ziek worden."

Lieven Verstraete is ter plekke aanwezig bij de Begijnhofkerk. Bekijk hieronder zijn verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Links tegen rechts

De tegenstelling tussen links en rechts binnen de regering is zo compleet. In Vlaanderen hebben de federale regeringspartijen Open VLD en CD&V bovendien weinig bewegingsruimte, opgejaagd als ze zijn door de rechtse oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang. In Franstalig België is dat het spiegelbeeld: daar heeft de PS heel weinig marge, onder druk van Ecolo en oppositiepartij PTB-PVDA.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert waarschuwde vanmorgen nog in "De ochtend" op Radio 1 om geen regeringscrisis uit te lokken over de hongerstakers, zeker niet nu Vivaldi behalve een coronacrisis ook de handen vol heeft met het noodweer.

Vanavond heeft Lachaert die boodschap herhaald in "Terzake":

Videospeler inladen...

Terwijl die regeringscrisis ondertussen wel een feit is, zegt CD&V vast te houden aan de uitgestippelde lijn. Dat betekent dat Sammy Mahdi de lead behoudt, en dat er "een mogelijkheid is om individuele dossiers in te dienen". Van een collectieve regularisatie kan geen sprake zijn. "Wat er gebeurt op het politieke niveau, is niet mijn prioriteit", zegt Mahdi. "Ik ben vooral bezig met het menselijke. Ik heb al veel gepraat met de hongerstakers en de woordvoerders."

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V): "De bedoeling is nu om de hongerstaking zo snel mogelijk te beëindigen. En een ontslag (doelend op de PS, red.) heeft nog nooit tot een oplossing geleid."

Meest gelezen