Patrick De Smedt

Nieuwe kolonie lepelaars in het Waasland: "Nergens zijn deze vogels zo goed zichtbaar voor het publiek"

In het Sombeekse Zwin in het Waasland, tussen Temse en Waasmunster, broedt een kolonie van 10 lepelaars. Het is pas de derde grote broedplaats van de soort. Het Sombeekse Zwin is een vrij nieuw natuurgebied dat onstond bij de Sigmawerken, tegen overstromingen in de Scheldevallei. 

"Er zijn maar drie plekken in Vlaanderen waar er een grote kolonie lepelaars terug te vinden is", vertelt André Verstraeten. Hij is de officieuze beheerder van het Sombeekse Zwin. Dat is een natuurgebied dat in 2018 ontstond in het kader van de Sigmawerken. "De Vlaamse Waterweg en natuurvereniging vzw Durme hebben hier een uniek natuurgebied gemaakt dat doet denken aan het Zwin in Knokke, maar dan met zoet water", verklaart Verstraeten. 

De lepelaar is een witte reiger met een bek in de vorm van een lepel, hij broedt in het riet

André Verstraeten van het Sombeekse Zwin

De nieuwe kolonie lepelaars is pas de 3de in Vlaanderen, na grote nesten in de Waaslandhaven en Diksmuide. In het Sombeekse Zwin kunnen de vogels vanop de vroegere spoorwegdijk makkelijk geoberserveerd worden met een gratis verrekijker van vzw Durme die er staat opgesteld. 

(lees verder onder de foto van het Sombeekse Zwin) 

Jean Finet

Op heel erg korte tijd heeft het nieuwe natuurgebied een massa watervogels aangetrokken. "Zo goed als elke steltloper die in de lage landen voorkomt, is hier intussen al gepasseerd. En, ook zeldzamere exemplaren strijken hier neer. De komst van de lepelaar is echter boven alle verwachtingen, dat ligt ver boven de ambities die we ons gesteld hadden", verklaart Verstraeten blij. 

"Goed voor mens én dier"

Het natuurgebied is ontstaan in het kader van de Sigmawerken. Daarbij worden bepaalde polders in de Scheldevallei opnieuw ontpolderd en gebruikt als overstromingsgebied of natuurlijk spaarbekken. De werken moeten wateroverlast helpen beperken. "Voor heel wat dieren zijn deze nieuwe natuurgebieden een echt paradijs, en voor de omwonenden zorgt het voor extra veiligheid", verklaart Verstraeten nog.  

kasto80

Meest gelezen