Ines helpt bij de schoonmaak na de overstromingen.
Ines Goovaerts

Van bosbranden in Australië naar overstromingen in België: “Helpen zit gewoon in mij”

Al heel het weekend helpt fotografe Ines Goovaerts bij het schoonmaken van de huizen in de buurt van Luik. "Voor zoiets zet ik mijn vakantieplannen even opzij", klinkt het. 

“Ik vertrek straks weer naar daar om te gaan helpen”, vertelt fotografe Ines Goovaerts. “Samen met anderen help ik huizen opruimen. Al sinds vrijdag zijn we daar non-stop mee bezig. Dat gaat van modder uit kelders halen tot de hele inboedel op de benedenverdieping schoonmaken. Er is echt weinig dat je nog kan recupereren."

Keuze in overvloed

"Normaal gingen we vandaag naar Verviers. Maar ik heb vannacht een dringendere oproep gekregen. We bekijken nu of we naar Trooz gaan in de plaats van Verviers. We moeten nog uitmaken wie de meeste prioriteit heeft."

"Vrijdag hadden we afgesproken op een makkelijk bereikbare plek. Toen we daar aankwamen, dachten we: dit valt nog mee. Maar dan moesten we nog wandelen naar de huizen zelf. Naarmate je verder wandelt, zie je aan de huizen hoe hoog het water stond. En dat niveau bleef maar stijgen."

"Normaal vertrok ik donderdag op reis, maar voor zoiets zet ik m’n plannen opzij"
Ines Goovaerts

"Je ziet alle kapotte ramen, alle auto’s die op elkaar staan alsof het een autokerkhof is, muren die zijn weggeslagen door de kracht van het water. Eerst lijkt het een beetje op een ghost-town. Maar als je bij die mensen thuis komt, kan je een gezicht op dat leed plakken. Daar word je even stil van."

Van vuur naar water

In het najaar van 2018 hielp Ines ook tijdens de bosbranden in Australië. "Ik denk dat het in me zit, dat helpen. Mijn vriend en ik vertrokken donderdag normaal op reis, maar toen ik die beelden zag, kon ik niet anders dan gaan helpen. De volgende ochtend stond ik bij iemand thuis te helpen. Voor zoiets zet ik al m’n plannen opzij. Als ik het zelf voorhad, zou ik ook graag hulp krijgen."

Meest gelezen