Radio 2

West-Vlamingen vullen 6 vrachtwagens met hulpgoederen voor de Ardennen

De vzw Belgian Aid, die al vaak hulpacties heeft opgezet, was vrijdagmiddag begonnen met de inzameling van goederen, in Kortrijk, Wervik en Bavikhove. Zondagmorgen vroeg zijn ze met 5 opleggers en 1 kleinere vrachtwagen, naar Hotton in de provincie Luxemburg getrokken.

In de vrachtwagens van de vzw Belgian Aid zit vanalles, zegt Carlo Herpoel: "Kledij, speelgoed, technisch materiaal, keukenmateriaal, veel schoenen, kuismateriaal. De solidariteit was zodanig groot, dat we het op een bepaald moment niet meer konden bolwerken. Het was oorspronkelijk de bedoeling om met 2 opleggers te gaan, maar heb er om het uur één moeten bij vragen,  het ging zodanig snel dat we het niet konden bolwerken."

Lokale voetbalploeg Hotton

De vrijwilligers van vzw Belgian Aid kregen van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken te horen waar ze met hun grote lading spullen terechtkonden. En toen ze in Hotton aankwamen, stonden 2 lokale voetbalploegen te wachten om alles te helpen uitladen.

Eén van de vrijwilligers die mee was naar Hotton, was zaterdag ook al in Verviers geweest: Brian Noyelle uit Dadizele. Hij bracht zaterdag eten naar Verviers. Dat was zo afgesproken met het Rode Kruis dat de noodhulp coördineert. "Daar was de ravage echt enorm! We werden er stil van zelfs. Ik zag mensen op de stoep zitten, kranen weg en weer rijden, vrachtwagens vol met puin, heel veel slijk op de weg. Dat heb ik nog nooit gezien", vertelt Noyelle.

Het Rode Kruis vraagt om niet op eigen initiatief naar het rampgebied af te zakken. Het zegt dat je het beste kan helpen door geld te storten of door je op te geven als 'crisisvrijwilliger'.  

Hulp van BV's

Ook bekend Vlaanderen toont haar groot hart voor de slachtoffers van de watersnood in Wallonië. Niels Destadsbader belooft dan weer om de opbrengst van zijn concert in Gent morgen integraal weg te schenken aan het Rode Kruis. En zakenman Willy Naessens heeft zijn terrein opengesteld voor een scoutsgroep uit West-Vlaanderen die niet meer naar Wallonië op kamp kon omdat het domein waar ze verbleven ondergelopen is. 

Oproep: "Kom kamperen vanaf het weer kan"

Camping Benelux in La Roche En Ardenne is één van de plekken waar het water lelijk huishield. De West-Vlaamse uitbater van die camping roept toeristen wel op om snel weer op vakantie te komen. "Kom naar de Ardennen als het weer kan. Het water is één dag over de camping gelopen, het was een ravage, maar we zijn druk bezig met opkuisen. De streek is hier prachtig en de natuur van de Ardennen blijft even mooi."

Meest gelezen