Gemeente Beernem

Zwembad Beernem sluit definitief de deuren: "De wanden kunnen als een kaartenhuisje instorten"

Het Bloemendalezwembad in Beernem bij Brugge sluit definitief de deuren. Het zou nog openblijven tot de komst van het nieuwe zwembad in sportpark Drogenbrood, maar het zwembad is zo sterk verouderd dat het niet langer verantwoord is om er nog zoveel in te investeren.

Het familiezwembad Bloemendale blijft dan toch niet langer open. Het zwembad is al een tijdje gesloten nadat er technische problemen waren opgedoken. Tijdens die sluiting heeft beheerder Farys de technische installaties grondig onderzocht. Daaruit blijkt dat de toestand nog slechter is dan gedacht. 

"Er zijn verschillende scheuren in het zwembad. Daardoor bestaat de kans dat de wanden in elkaar zullen klappen en alles als een kaartenhuisje in elkaar valt. Op het eerste gezicht lijkt alles in orde, de waterkwaliteit is prima. Pas als je in de kruipkelder onder de grond zit, zie je hoe erg het is. We mogen het risico absoluut niet nemen", aldus Jos Sypré (CD&V), burgemeester van Beernem.  

Nieuw zwembad

Normaal zou het Bloemendalezwembad openblijven tot de komst van het nieuwe zwembad. Na de stabiliteitsstudies en het onderzoek van de technische installaties werd beslist om het toch definitief te sluiten. "We hebben moeten vaststellen dat de toestand van het zwembad zienderogen achteruit is gegaan ondanks het jarenlange intensieve onderhoud", zegt Kate Kloeck van Farys.  

Momenteel is de aanbesteding voor de bouw van het nieuwe zwembad lopende. "We hadden uiteraard gehoopt om het Bloemendalezwembad te kunnen openhouden tot de komst van het nieuwe zwembad in sportpark Drogenbrood. Het is niet verantwoord om er nog zoveel in te investeren", zegt Patricia Waerniers, schepen van Sport. 

Wat met de zwemmers nu? De sportdienst van Beernem zal aankloppen bij de buurgemeenten en een plan opstellen voor de individuele zwemmers, de scholen en de verenigingen. Al wordt dat niet makkelijk, nagenoeg alle zwembaden van de buurgemeenten zitten overvol.

Meest gelezen