NVE

Aantal banen in ons land groeit voor het eerst sinds begin coronacrisis

De tewerkstelling in België is vorige maand gegroeid met 1,4 procent ten opzichte van januari 2020, het begin van de coronacrisis. De horeca en de maak- en metaalindustrie blijven achter. Al bij al is de impact van corona op de tewerkstelling beperkt gebleven. Met dank aan de steunmaatregelen van de overheid.

De negatieve impact van de coronacrisis op de tewerkstelling in België lijkt voorbij. Dat is toch de conclusie van HR-dienstverlener Acerta dat gegevens van 30.000 bedrijven verzamelde. Gemiddeld is het aantal banen in België in juni gegroeid met 1,4 procent ten opzichte van januari 2020, het begin van de coronacrisis. De groei komt grotendeels op het conto van de voorbije zes maanden waarin de tewerkstelling groeide met 4,3 procent.

Bedrijven werven dus opnieuw aan. Dat heeft er ook mee te maken dat ze de anderhalf jaar coronacrisis gemiddeld goed zijn doorgekomen. Juridisch adviseur Nele Mertens van Acerta:”De steunmaatregelen van de regering hebben bedrijven ongetwijfeld geholpen om de moeilijke periode te overbruggen, waardoor ontslagen  – toch voor de meeste bedrijven – binnen de perken zijn gebleven.”

De relatief beperkte impact van de coronacrisis op de tewerkstelling blijkt ook uit onderstaande grafieken. De tekst gaat verder onder de grafieken.

Horeca herstelt trager door gebrek aan personeel

De grafieken tonen ook de intussen goed gekende uitzonderingen, sectoren waar het ook vandaag nog altijd niet goed gaat: horeca en metaal- en maakindustrie. In de horeca ligt het aantal banen vandaag nog altijd 5,3 procent lager dan in januari 2020, in de metaal- en maakindustrie is dat 4,9 procent lager.

Zonder steunmaatregelen was het natuurlijk nog veel erger geweest. Let vooral op het cijfer voor de horeca in januari van dit jaar: de tewerkstelling lag er een hallucinante 45,4 procent lager dan een jaar eerder. Tegelijk toont de laatste grafiek van juni 2021 ook het herstel in de horeca.

Maar dat herstel zal volgens Nele Mertens traag verlopen: “Ze hebben ook een groot probleem doordat ze weinig personeel vinden, omdat de mensen die aan de slag waren in de horeca, omwille van de grote onzekerheid elders werk zijn gaan zoeken.”   

Anderzijds zijn er ook twee sectoren die totaal geen negatieve effecten van corona ondervonden. Zij bleven de hele duur van de crisis banen scheppen: de bouwsector (+4,1 procent) en de voedingssector (+3 procent). De bouwsector kon de hele tijd aan de slag blijven, en de voedingssector had deugd van de vele mensen die thuis werkten en meer aan het koken sloegen.

De voor- en nadelen van kleine bedrijven

Kleine bedrijven (minder dan 20 werknemers) liepen een grillig parcours tijdens het anderhalf jaar van de crisis. In juni 2020 hadden ze nog meer personeel in dienst dan voor de coronacrisis (+3,7 procent). Zes maanden later, in januari 2021, was er een sterke daling in de tewerkstelling (-6,2 procent).

Intussen is er een flink herstel geweest en hebben de kleinere bedrijven 7,9 procent meer personeel in dienst (juni 2021) dan voor de coronacrisis. Bij kleinere bedrijven spelen een positieve factor – flexibiliteit - als het beter begint te gaan, en een negatieve – weinig financiële reserves - als het slecht gaat.

Meest gelezen