Coronablog - Viroloog Steven Van Gucht: "Aantal ziekenhuisopnames stijgt, maar niet veel in absolute aantallen"

Het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames stijgt nu al een paar dagen. Het goede nieuws is dat ook almaar meer mensen volledig gevaccineerd zijn. Intussen heeft het Overlegcomité wel beslist om reizigers strenger te controleren. Volg hier het laatste nieuws over de coronacrisis.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "Aantal ziekenhuisopnames stijgt, maar is niet veel in absolute aantallen"

Het aantal covidpatiënten dat opgenomen wordt in de Belgische ziekenhuizen stijgt weer: met bijna de helft op weekbasis. Toch maakt Sciensano-viroloog zich niet meteen grote zorgen, zegt hij in een interview met VRT NWS.

“Het is een logisch gevolg van de stijging in het aantal besmettingen. Dat is al een aantal weken bezig. Zo’n 2 procent van de patiënten bij wie een besmetting wordt vastgesteld, wordt op dit moment opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een pak lager dan vroeger.”

Bekijk hier het interview met Steven Van Gucht over de cijfers en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Het aantal opnames is gestegen met 48 procent op weekbasis. “Procentueel lijkt dat veel”, nuanceert Van Gucht, “maar als je dat bekijkt in absolute aantallen - 26 opnames per dag - dan is dat niet zoveel.” Het betekent op dit moment dus gelukkig geen zware belasting voor onze ziekenhuizen.

Van Gucht ziet ook dat het aantal besmettingen momenteel minder snel doorstijgt, zoals eerder wel het geval was. “Het lijkt erop dat het begint te vertragen en het zou kunnen zijn dat we binnen enkele dagen een aftopping zien.” En dat is goed nieuws concludeert Van Gucht, ook voor de ziekenhuisopnames die dan ook zullen beginnen af te toppen.

De coronacijfers: aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen

  • Eergisteren, op zondag 18 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.766.046 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 82,4 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 67,4 procent. 5.505.595 van hen zijn volledig beschermd, net geen 60 procent van alle volwassenen.
  • Van 13 tot en met 19 juli werden elke dag gemiddeld 26 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 48 procent meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames is nu alweer dagen aan het stijgen.
  • Gisteren - maandag 19 juli - meldden de ziekenhuizen 26 opnames (+6 in vergelijking met wat ze zondag meldden). 11 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (-5). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen van eergisteren.
  • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 265 covidpatiënten in het ziekenhuis (+17). Op weekbasis is de bezetting zo gestegen met 13 procent.
  • 84 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (-4), 48 onder hen hebben beademing nodig (evenveel als gisteren). Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg nog met 6 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 19 procent.
  • In de week van 10 tot en met 16 juli overleden elke dag gemiddeld 2 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 15 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.213 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 10 en 16 juli werden per dag gemiddeld 1.330 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 42 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.107.208 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 10 en 16 juli werden dagelijks gemiddeld 69.200 tests afgenomen. Dat is 16 procent meer in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 10 en 16 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,1 procent (0,4 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,29. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Grote corona-uitbraken bij fabrieken Nike-schoenen in Vietnam

Bij fabrieken in Vietnam die sportschoenen van Nike maken, zijn grote uitbraken van het coronavirus, waardoor leveringen uit het Aziatische land kunnen worden verstoord. Dat meldt de Britse omroep BBC. In Vietnam wordt ongeveer de helft van alle schoenen van Nike gemaakt. Door de uitbraken wordt de productie nu ontregeld.

Het Amerikaanse Nike biedt werk aan meer dan 450.000 mensen bij zijn toeleveranciers in Vietnam, het merendeel vrouwen. Ook de sportmerken Adidas en Puma laten schoenen maken in het land dat gebukt gaat onder een nieuwe golf van uitbraken met het coronavirus, onder meer in de zuidelijk gelegen metropool Ho Chi Minhstad en hoofdstad Hanoi. Er zijn nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd om de uitbraak tegen te gaan.

Nike zegt er vertrouwen in te hebben dat de ontwikkelingen in Vietnam het hoofd geboden kunnen worden en dat de gezondheid van werknemers van het grootste belang is.

Kamp KLJ Zoersel afgebroken na coronabesmetting bij helft deelnemers

In Zoersel, in de Antwerpse Kempen, heeft de KLJ zijn kamp vijf dagen sneller moeten afbreken dan voorzien door coronabesmettingen. Bijna de helft van de 90 leden en monitoren bleken besmet. "Het virus heeft zich ongelooflijk snel verspreid, hoewel alles volgens de regels verliep en de leiding goed gehandeld heeft", zegt woordvoerder Jonas Smeulders van KLJ. 

Lees meer in dit artikel:

"Voorzichtige stabilisatie" van aantal nieuwe coronagevallen in Nederland

Het aantal nieuwe coronagevallen is in Nederland de afgelopen week met 34 procent toegenomen. Dat maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. De stijging is aanzienlijk minder groot vergeleken met de week daarvoor. Het reproductiegetal daalde opnieuw tot 1,75.

"In de afgelopen dagen is een voorzichtige stabilisatie te zien van het aantal mensen met een positieve coronatest. De komende week zal duidelijk worden of de stabilisatie in het aantal meldingen van personen met een positieve test van de laatste dagen wordt omgezet in een daling", aldus het RIVM. Vandaag waren er 6.823 positieve coronatests in Nederland, gisteren waren dat er nog 8.903.

Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gedaald tot 1,75, meldde het RIVM ook. Eind vorige week stond het reproductiegetal nog op 2,91, het hoogste niveau ooit. Dat getal gaf aan dat het virus zich met een ongekend tempo aan het verspreiden was.

Het RIVM maakte ook bekend dat het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis werd opgenomen afgelopen week is gestegen naar 205 opnames. Dat zijn 120 opnames meer dan een week eerder. Op de intensivecareafdelingen werden 31 nieuwe coronapatiënten opgenomen, 19 opnames meer dan de voorgaande week.

"We kunnen niet wachten tot covid verdwenen is om de klimaatverandering aan te pakken"

De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry zegt dat de wereld niet kan wachten tot de coronacrisis voorbij is om de klimaatverandering aan te pakken. Hij zegt dat het coronavirus uitvergroot zal worden als landen de opwarming van de aarde niet aanpakken.

"Sorry dat ik het zeg, maar het covidleed zal vele malen groter worden in een wereld die het klimaatprobleem niet aanpakt", zei hij in Londen. "We hebben niet de luxe om te wachten tot covid overwonnen is om dan pas de klimaatuitdaging aan te pakken." 

18.000 nieuwe besmettingen in Frankrijk: “Een ongeziene stijging”

In Frankrijk zijn er de afgelopen 24 uren zo’n 18.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. “Dat wil zeggen dat er op een week tijd meer dan 150 meer viruscirculatie is, een nooit geziene toename”, zegt de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran.

Een week geleden werden in Frankrijk minder dan 7.000 besmettingen geteld. Het is nog wachten tot later op de dagen, maar de minister van Volksgezondheid weet al dat het aantal van de afgelopen 24 uur in de grootteorde van 18.000 besmettingen ligt. 

Net als in vele andere landen is het de deltavariant van het virus dat de sterke stijging veroorzaakt bij de Franse bevolking. De eerdere varianten hebben nooit zo’n sterke stijging veroorzaakt. Het is van mei geleden dat er nog zo’n hoog aantal besmettingen was in Frankrijk.

Brusselaars kunnen zich nu ook bij de huisarts laten vaccineren

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je nu ook bij de huisarts langsgaan om een coronaprik te krijgen. Dat  de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) weten met een persbericht (pdf).

In het Brussels gewest werd al langer gevaccineerd in vaccinatiecentra, via mobiele teams, lokale vaccinatieposten en zogenaamde Vacci-Bussen. Nu komt daar voor de inwoners dus nog een optie bij: de huisarts. De hoop is dat dat mensen die twijfelen over de streep kan trekken.

Eerst checken

De huisartsen (zowel in individuele praktijken als in groepspraktijken of medische centra) beslissen zelf of ze willen inenten of niet, omdat dat voor hen "een niet te onderschatten extra werklast is", aldus de GGC. Dus alvorens naar de huisarts te stappen, is het beter eerst contact op te nemen om er zeker van te zijn dat hij of zij wel degelijk prikjes zet.

De huisartsen kunnen sinds maandag dosissen van de vaccins van Johnson & Johnson of Pfizer bestellen. Ze krijgen ook het nodige materiaal: spuiten, injectienaalden, een zoutoplossing om het Pfizer-vaccin te verdunnen en vaccinatiekaartjes. Ze moeten de vaccinaties registreren in VaccinNet.

Nieuw dagrecord in Iran en lockdown in Teheran in strijd tegen Delta-variant

Op 24 uur tijd zijn er in Iran 27.444 nieuwe coronabesmettingen geteld. Dat is een nieuw dagrecord, zo meldt het Iraans ministerie van Volksgezondheid. In de Islamitische Republiek zijn officieel in totaal al 3.576.148 mensen besmet geraakt. Het vorige dagrecord was 25.582 nieuwe infecties en dateert van 14 april.

Om de nieuwe opmars van COVID-19, en dan vooral van de Delta-variant, tegen te gaan, legt Iran een week lang een nieuwe lockdown op in de hoofdstad Teheran en de aangrenzende provincie Alborz. De vaccinatiecampagne in Iran verloopt traag. Tot nu toe zijn slechts 2,3 miljoen van de 83 miljoen inwoners volledig gevaccineerd.

Op één dag zijn er in Iran ook 250 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus. Dat brengt het totaal aantal doden op 87.624. Iran is zo het meest getroffen land in het Midden-Oosten, al hebben de autoriteiten toegegeven dat de officiële cijfers niet altijd rekening gehouden hebben met alle getelde gevallen.

Huisartsenvereniging Domus Medica bezorgd om Covid Safe Ticket voor evenementen

Huisartsenvereniging Domus Medica is bezorgd om het gebruik van het Covid Safe Ticket. Daarmee kan je vanaf 13 augustus zonder mondmasker en afstandsregels naar evenementen in openlucht met meer dan 1.500 mensen. Vanaf 1 september zouden dat ook voor binnenevenementen mogelijk zijn.

Het Covid Safe Ticket bewijst dat je al zeker 2 weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief bent getest of het voorbije half jaar al eens besmet bent geweest met het coronavirus. "Het is belangrijk dat dat ticket waterdicht is en feilloos", waarschuwt Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vertelde gisteren over Nederlandse jongeren die screenshots maakten van andermans Covid Safe Ticket, om zo toch evenementen te bezoeken terwijl ze dat eigenlijk niet mochten. “Er moet een degelijke vorm van identiteitscontrole vasthangen aan het Covid Safe Ticket”, besluit Van Ranst. “Anders kan het virus zich snel en op grote schaal verspreiden", zo vreest Van Giel.

"We zijn nu volop aan het bekijken hoe we kunnen vermijden dat er gesjoemeld wordt met die QR-codes, zoals dat in Nederland is gebeurd", zei Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen gisteren tegen VRT NWS. "Maar tegen 13 augustus zal daar een oplossing voor zijn."

De voorzitter van Domus Medica ziet nog een hindernis: de testcapaciteit. "Grote evenementen trekken jongeren aan die niet gevaccineerd zijn en zij hebben allemaal een negatieve PCR-test nodig. Wij zijn benieuwd naar de voorspellingen van de regering over het extra aantal PCR-testen, want als de test- en triagecentra vollopen, komen mensen bij de huisarts terecht", geeft Van Giel aan.

Meest gelezen