Derde gecontroleerd overstromingsgebied moet druk op Demer verlagen

Het peil van de Demer in Zichem blijft stijgen en daarom heeft de crisiscel maandagavond beslist om een derde zogenoemde tuimeldijk aan te leggen.  Dat is een extra rand aan de buitenkant van de dijk om zo de druk op de Demer verder te verlagen.

"De tuimeldijk aan de Watermolen werkt wel degelijk", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V) van Scherpenheuvel-Zichem, "maar dat bleek niet voldoende. Daarom hebben we beslist om tussen Zichem en Diest een bijkomend overstromingsgebied aan te spreken. Ik wil benadrukken dat het gaat om een gecontroleerde tuimeldijk die permanent bemand wordt en waar onmiddellijk en op ieder moment ingegrepen kan worden." 

Bijkomende meetpunten

"Aan de kritieke punten van de Demer werden gisteren in de loop van de dag ook nog bijkomende meetpunten geïnstalleerd. Dat gebeurde aan de randen van de Kloosterbeemden en de Vierkenshoek. De waterstanden worden daar constant gecontroleerd om te kunnen bijsturen indien nodig", voegt de burgemeester Claes er nog aan toe. "Het Demerpeil blijft er nog steeds stijgen, zij het minder snel. Hopelijk kan deze bijkomende tuimeldijk de druk op de Demer verlichten, zodat het waterpeil verder kan dalen." De brug over de Demer in deelgemeente Testelt werd afgesloten voor het verkeer. Ook zijn de jaagpaden tussen Testelt en Zichem niet toegankelijk voor wandelaars en fietsers. 

Meest gelezen