Videospeler inladen...

BEKIJK - Loeiende sirenes, minuut stilte en koning pinkt traan weg: ons land herdenkt slachtoffers van waterramp 

Sirenes die stipt om 12 uur loeien, een minuut stilte, de koning die een traantje wegpinkt: ons land heeft vandaag de waterramp van vorige week herdacht. Bekijk hier de aangrijpende beelden van de dag. 

Zeker 31 mensen zijn overleden na de watersnood. Nog 53 personen zijn vermist of onbereikbaar. De woningen en eigendommen van duizenden mensen zijn  beschadigd of zelfs verwoest. Voor hen werd vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd.

Om klokslag 12 loeiden in het hele land een minuut lang de sirenes van de hulp- en interventiediensten. Onder andere in Antwerpen verzamelden de politie en de brandweer aan het stadhuis op de Grote Markt. Ook burgemeester Bart De Wever en verschillende schepenen waren aanwezig. Het stadsbestuur had de Antwerpenaren opgeroepen om niet massaal naar de Grote Markt af te zakken.

Bekijk hieronder de beelden:

Videospeler inladen...

Ook aan het Gentse politiekantoor waren deze middag sirenes te horen:

Na de sirenes viel het hele land een minuut stil om de slachtoffers te herdenken. In het zwaargetroffen Verviers werd een herdenkingsplechtigheid georganiseerd, waar koning Filip het moeilijk kreeg tijdens het eerbetoon. Ook onder andere koningin Mathilde en premier Alexander De Croo waren ter plekke.

Bekijk hieronder de beelden:

Videospeler inladen...

Voor en na de minuut stilte namen het koningspaar, de premier en de rest van het gezelschap de tijd om te praten met delegaties van de brandweer, ambulanciers, de Civiele Bescherming, de politie en slachtoffers.

BELGA
BELGA
BELGA

Niet alleen in België, maar zelfs in Japan verzamelden de Belgische olympische atleten in Tokio rond een rouwmonument om een minuut stilte te houden en steunboodschappen te schrijven.

Ook in de Ronde van Wallonië, een streek die zwaar getroffen is door de overstromingen, werd een minuut stilte gehouden door de renners en toeschouwers voor het startschot.

Ook bij het openbaar vervoer was het moment voelbaar. Trams, bussen en metro’s van de Brusselse MIVB of van De Lijn reden tot aan de eerstvolgende halte en stonden daar een minuut stil. De NMBS riep op om in de treinen en in de stations de minuut stilte te respecteren. De treinen zelf bleven rijden. 

Reizigers houden een minuut stilte in het station van Leuven.

In Mechelen hielden de hulpdiensten een korte ceremonie op de Grote Markt:

Alle vlaggen aan officiële gebouwen hangen vandaag halfstok. Dat is een vast gebruik bij momenten van rouw.

www.newspix.be

De Nationale Feestdag van morgen zal ook ingetogener verlopen dan normaal. Een preludeconcert van vanavond in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel is alvast afgelast. Ook het Bal National op het Vossenplein is Brussel, dat traditioneel plaatsvindt aan de vooravond van de nationale feestdag, gaat niet door.

De traditionele toespraak van de koning naar aanleiding van de Nationale Feestdag op 21 juli staat in het teken van de watersnood en de coronacrisis. Koning Filip staat stil bij het grote leed, en is vol lof over de vele blijken van veerkracht en solidariteit die hij met eigen ogen kon zien.

Bekijk hier de volledige toespraak van de koning naar aanleiding van de Nationale Feestdag

Videospeler inladen...

Om 12 uur hielden ook alle Vlaamse radiozenders een minuut stilte. Na het nieuws draaiden ze daarnaast allemaal het nummer "No sound but the wind" van Editors, als teken van solidariteit. Op radio en tv is er vandaag een aangepaste, ­sobere programmering.

Bekijk hier hoe onze radiozenders dit moment deelden met de luisteraars:

Videospeler inladen...

Meest gelezen