(c) dpa Pool

Duitse bondskanselier Merkel bezoekt rampgebied tweede keer na watersnood: "Noodhulp snel uitbetalen"

Na Rijnland-Palts bezoekt de Duitse bondkanselier Angela Merkel nu ook Noordrijn-Westfalen, de andere zwaar getroffen deelstaat na de overstromingen van afgelopen week. Ze spreekt er met slachtoffers en hulpverleners en belooft financiële hulp. "Het geld moet zo snel mogelijk tot bij de mensen geraken die vaak niets anders meer hebben dan de kleren aan hun lijf", zegt Merkel.

Voor de tweede keer reist bondskanselier Angela Merkel af naar het rampgebied na de verwoestende watersnood van afgelopen week. Ze bezocht dit keer het zwaar getroffen middeleeuwse stadje Bad Münstereifel in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. 

"Dit zijn overstromingen die onze verbeelding te boven gaan, als we de gevolgen ter plaatse zien", zo sprak de kanselier. "Het enige wat troost biedt, is de solidariteit van de mensen. Solidariteit met de families die mensen hebben verloren en met de families die misschien nog mensen missen."

Geld moet snel tot bij de mensen geraken die niets meer hebben dan de kleren aan hun lijf 

Merkel belooft ook financiële hulp voor de slachtoffers van de overstromingen. Ze zegt dat de Duitse overheid er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat het geld "zo snel mogelijk tot bij de mensen geraakt die vaak niets anders meer hebben dan de kleren aan hun lijf". De Duitse regering stemt normaal gezien morgen over een federaal steunpakket. "Met als doel de noodhulp op onbureaucratische wijze uit te betalen, samen met de staat Noordrijn-Westfalen", aldus Merkel.

De minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen Armin Laschet is ook aanwezig bij Merkels bezoek aan Bad Münstereifel. Hij kondigt aan dat hij de financiële steun van de federale overheid wil verdubbelen "om ook onze bijdrage te leveren".

Intussen is het dodental in Duitsland hoog opgelopen. Het land betreurt op dit moment 169 doden na de watersnood. Steeds meer rijst dan ook de vraag of de lokale en nationale overheden wel voldoende voorbereid waren op de overstromingen en of ze de weersvoorspellingen en de waarschuwingen wel serieus genoeg hebben genomen. 

"We hebben een heel goed waarschuwingssysteem", zegt Merkel daarover. "We moeten nu kijken wat werkt en wat niet." De bondskanselier benadrukt dat we niet mogen vergeten dat de overstromingen van een ongeziene omvang waren. 

Dit zijn overstromingen die onze verbeelding te boven gaan

Mensen zouden ook te laat gewaarschuwd zijn via het sms-systeem. Door stroomstoringen en schade aan antennes konden niet alle inwoners de sms-waarschuwing op tijd ontvangen. "Misschien is de goede oude sirene nuttiger dan we dachten", reageert Merkel. Heel wat sirenes in Duitsland stammen uit de tijd van de Koude Oorlog en zijn defect of gewoon weggehaald, omdat gemeentes ze overbodig vonden.  

AFP or licensors

Meest gelezen