Ruimtereis van miljardair Jeff Bezos, samen met broer, jongste én oudste astronaut vlekkeloos verlopen

Miljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft voor het eerst een ruimtevlucht gemaakt met een raket van zijn eigen ruimtebedrijf Blue Origin. Hij deed dat samen met nog drie andere toeristen: zijn broer Mark, een 18-jarige Nederlander en de 82-jarige astronaute Wally Funk die nooit eerder in de ruimte was geweest. De vier passagiers zijn ongedeerd uit de capsule gestapt na een ruimtevlucht van 10 minuten.

Met een tiental minuten vertraging is de New Shepard-raket van ruimtebedrijf Blue Origin vanmiddag rond 15.10 uur Belgische tijd opgestegen van op de lanceerbasis in het westen van de Amerikaanse staat Texas. Na vijftien onbemande testvluchten vond Blue Origin het tijd om ook mensen naar de ruimte te vliegen. 

Bekijk hier de eerste bemande ruimtevlucht van Blue Origin:

Videospeler inladen...
-->

In de capsule bovenop de raket zaten vandaag vier mensen: Jeff Bezos, de oprichter en eigenaar van het bedrijf, zijn broer Mark, de 82-jarige Wally Funk en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Die laatste twee zijn vanaf nu de oudste en de jongste mens ooit in de ruimte.

Oliver Daemen is de eerste betalende passagier die een toeristische ruimtevlucht heeft gemaakt met een commercieel ruimtevaartbedrijf. Hoeveel zijn ticket heeft gekost, is niet bekend.

Bekijk hieronder hoe de vier passagiers gewichtloos rondvliegen in de capsule:

Videospeler inladen...

"Elke seconde was intens"

De New Shepard-raket heeft de vier passagiers tot op een hoogte van 106 kilometer gebracht. Dat is 6 kilometer hoger dan de algemeen aanvaarde grens met de ruimte op 100 kilometer. We kunnen dus officieel spreken van een geslaagde ruimtevlucht.

Ongeveer 2 minuten na de lancering bereikte de raket een topsnelheid van 3.500 kilometer per uur. Op dat moment koppelt de capsule af van de raket. Die landde ongeveer 7 minuten na de lancering weer zelfstandig op de aarde, terwijl de capsule door zijn snelheid nog even hoger is blijven vliegen.

Tijdens de vlucht waren de passagiers aan boord drie tot vier minuten gewichtloos. Drie grote parachutes hebben de capsule uiteindelijk kunnen afremmen tot zo'n 25 kilometer per uur om dan een zachte landing te maken. De vier passagier zijn intussen ongedeerd uit de capsule gestapt.

Ruimtevaartspecialiste Nancy Vermeulen was te gast in "Het journaal". Volgens haar is het ruimtetoerisme nu echt vertrokken.

Videospeler inladen...

"Mooiste dag ooit", liet Jeff Bezos meteen na de landing weten aan de vluchtleiding. Ook de 18-jarige Oliver Daemen reageerde enthousiast na afloop van de ruimtevlucht.

"Elke seconde van deze vlucht was onbeschrijfelijk intens. Het machtige effect van de G-krachten op je gestel, het epische moment dat je de dampkring verlaat. De blik op de aarde vanuit de ruimte is onvergetelijk. Terug op de grond besef je pas goed hoe enorm kwetsbaar onze planeet is in het onmetelijke sterrenstelsel. Ik realiseer me nu beter dan ooit dat we extreem zuinig moeten zijn op de aarde. Daar wil ik intensief aan bijdragen."

Blue Origin wil net als enkele andere commerciële ruimtebedrijven toeristische reizen naar de ruimte aanbieden. Het bedrijf wil dit jaar nog 2 toeristische vluchten uitvoeren. Aan boord van de New Shepard is plaats voor 6 passagiers, er vliegen geen piloten mee.

Vorige week nog vloog miljardair en grote concurrent Richard Branson mee naar de ruimte met een testvlucht van zijn ruimtebedrijf Virgin Galactic. Het bedrijf van Branson gebruikt een volledig andere manier om naar de ruimte te vliegen en vliegt ook tot op "slechts" 90 kilometer hoogte.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen