Rebcenter Moscow (Wikipedia.org)

Brussel opent eerste gebruikersruimte voor drugsverslaafden: "Bij ons kan het veilig en we helpen met afkicken"

De stad Brussel opent eind dit jaar een eerste gebruikersruimte voor drugsverslaafden. De bedoeling is dat verslaafde mensen daar op een veilige manier drugs kunnen gebruiken. Ze worden ook bijgestaan door gezondheidsmedewerkers om hun verslaving onder controle te houden of zelfs af te kicken.

"We zijn een gespecialiseerd centrum dat werkt met mensen die problematisch veel en dagelijks drugs gebruiken", verduidelijkt coördinator Nicolas De Troyer van vzw Transit. "Die mensen vallen buiten de samenleving: ze hebben geen contact meer met sociaal werkers of zien geen dokters meer." De hoofdbedoeling is om mensen daarna medisch te begeleiden en van hun verslaving proberen af te helpen. Bijvoorbeeld met behulp van vervangmedicatie, voorgeschreven door een arts. "Ons medisch team begeleidt de mensen daarbij en kan hen eventueel doorverwijzen naar een afkickcentrum."

Het is niet de bedoeling om druggebruik te promoten, maar om de risico's en de schade voor de verslaafden en de gemeenschap te beperken."

Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel

Tweede van het land

Mensen die zich aansluiten om de gebruikersruimte te gebruiken, moeten zich houden aan duidelijke afspraken. "Ze mogen bij ons inderdaad niet om het even wat doen. We hebben een strikt huisreglement. Zo kijken we bijvoorbeeld na of de persoon in kwestie meerderjarig is en of hij of zij zelf drugs heeft om te gebruiken. Zonder eigen producten zijn ze niet welkom", gaat De Troyer verder.

De kritiek dat gebruikersruimtes net kunnen aanzetten tot meer drugsgebruik, weerlegt De Troyer. "We zorgen er net voor dat hun gebruik gecontroleerder gebeurt. We wijzen hen ook op de impact van hun verslaving op hun leven. Als mensen hun producten bij ons kunnen gebruiken, hoeven ze dat bovendien ook niet meer in het openbaar te doen. Dat zorgt ervoor dat bepaalde situaties veiliger worden en aangenamer voor de buurt." Ook bij de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) klinkt een soortgelijk verhaal: "Het is niet de bedoeling om druggebruik te promoten, wel om de risico's en de schade voor de verslaafden en de gemeenschap te beperken."

De gebruikersruimte opent in december van dit jaar en wordt de tweede van het land. In Brussel zouden dagelijks tussen de 100 en 150 mensen geholpen kunnen worden. In Luik bestaat er op dit moment al een gelijkaardig initiatief. Ook in de rest van Europa bestaan er intussen tientallen gebruikersruimtes met medische begeleiding.

Meest gelezen