AP2010

Geen Ben & Jerry's meer in de bezette Palestijnse gebieden, Israëlische premier: "Complete dwaling"

De Amerikaanse ijsproducent Ben & Jerry's stopt met de verkoop van ijsjes in de bezette Palestijnse gebieden. "Het stemt niet overeen met onze waarden", zo klinkt het. De Israëlische premier Naftali Bennett reageert fel op de boycot: "Ben & Jerry's heeft besloten om zichzelf in de markt te zetten als het anti-Israëlische ijsje." Het is ook niet de eerste keer dat Ben & Jerry's zich mengt in politieke kwesties.

Zin in een ijsje van Ben & Jerry's op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem? Dan heb je pech, want het bedrijf heeft besloten om niet langer ijs te verkopen in door Israël bezette Palestijnse gebieden. Volgens Ben & Jerry's, een dochterbedrijf van Unilever, is de verkoop in strijd met de waarden van het bedrijf.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ben & Jerry's maakt zo als groot internationaal bedrijf een opvallend statement tegen de Israëlische bezettingspolitiek. Israël bouwt namelijk al decennialang huizen in Palestijnse gebieden die het land veroverde in de oorlog van 1967.

Volgens het internationaal recht zijn die nederzettingen illegaal en behoort het gebied toe aan de Palestijnen, maar dat is buiten Israël gerekend. Op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, wonen intussen al meer dan 600.000 Israëlische kolonisten, samen met ongeveer 3 miljoen Palestijnen. Ook de Golanhoogten en Gaza zijn volgens de Verenigde Naties bezette Palestijnse gebieden.

Jullie ijs is niet in lijn met onze smaak. We redden het wel zonder jullie

Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked

De Israëlische premier Naftali Bennett is niet opgezet met de actie van de ijsproducent. "Er zijn veel ijsmerken, maar er is maar één Joodse staat", schrijft hij op Twitter. "Ben & Jerry's heeft besloten om zichzelf in de markt te zetten als het anti-Israëlische ijsje."

 Bennett noemt de boycot ook "moreel verkeerd" en een "complete afdwaling" en is ervan overtuigd dat hij niet zal werken. "We zullen er ons met volle kracht tegen verzetten."

Ook de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked reageert fel op Ben & Jerry's beslissing. "Jullie ijs is niet in lijn met onze smaak. We redden het wel zonder jullie", zo schreef ze op Twitter. 

Het is niet de eerste keer dat Ben & Jerry's openlijk een standpunt inneemt in politieke kwesties. Het bedrijf dat in 1978 werd opgericht in de Amerikaanse staat Vermont , doneert ook geld aan antiracismeorganisaties en zet zich in voor gendergelijkheid en de strijd tegen de klimaatopwarming. 

In 2000 kwam de ijsfabrikant in handen van Unilever, maar Ben & Jerry's heeft sindsdien altijd een grote mate van zelfstandigheid behouden. In 2018 veranderde de ijsfabrikant de naam van de smaak "New York Super Fudge Chunk" bijvoorbeeld tijdelijk in "Pecan Resist", als protest tegen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump. Ben & Jerry's doneerde toen een deel van zijn winst aan organisaties die zich tegen Trump verzetten.

Bekijk hier de aankondigingsvideo voor Ben & Jerry's "Pecan Resist", een ijssmaak tegen oud-president Donald Trump:

De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is dan weer wel enthousiast over Ben & Jerry's boycot. "Wij verwelkomen de beslissing van elk bedrijf om zijn werk en investeringen in Israëlische nederzettingen stop te zetten", zegt woordvoerder Wasel Abu Youssef. In Israël zelf zal Ben & Jerry's wel ijs blijven verkopen.

Meest gelezen