Videospeler inladen...

Klimaatexpert Jean-Pascal van Ypersele over watersnood: "We waarschuwen al jaren, politici keken weg"

Volgens klimaatwetenschapper Jean-Pascal  van Ypersele wisten politici al tientallen jaren dat er natuurrampen aankwamen zoals we die de laatste dagen in ons land gezien hebben. "We kunnen geen individuele rampen voorspellen", zegt van Ypersele in "Terzake". "Maar we wisten dat het risico groter werd. Politici hebben niet op tijd hun verantwoordelijkheid genomen."

Zoals we de laatste dagen hebben gezien, werkt de klimaatverandering periodes van hevige regenval in de hand. Warmere temperaturen en meer neerslag zijn niet tegenstrijdig. We verwachten voor België in de toekomst meer droge zomers. Tegelijkertijd valt er meer regen in hoge concentraties wanneer het regent.

Volgens klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele, oud-vicevoorzitter van het VN-klimaatpanel (IPCC), kwam de watersnood in ons land zeker niet als een verrassing. 

"Ik was in de eerste plaats natuurlijk gechoqueerd en emotioneel door de schade die het water heeft berokkend", zegt van Ypersele in "Terzake". "Maar de IPCC trekt al tientallen jaren aan de alarmbel. We kunnen geen individuele fenomenen voorspellen, maar we wisten wel dat het risico op dergelijke rampen steeds groter werd."

Bekijk hieronder het interview met Jean-Pascal van Ypersele in "Terzake":

Videospeler inladen...

Hadden we dit dan kunnen vermijden? Van Ypersele kijkt beschuldigend naar het beleid. "We waarschuwen al langer dat we iets moeten doen aan de CO2-uitstoot. We moeten ons ook beter voorbereiden op rampen, door bijvoorbeeld onze infrastructuur en gebouwen aan te passen. Dat is niet gebeurd. Politici keken weg en hebben hun verantwoordelijkheid niet op tijd genomen. Niet alleen in België."

Politici hebben niet op tijd verantwoordelijkheid genomen

Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog

De Europese Green Deal, een reeks beleidsinitiatieven van de Commissie-Von der Leyen met als overkoepelende doelstelling om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken, is volgens van Ypersele niet voldoende.

"Het is goed om Europese doelstellingen te hebben, maar nog belangrijker zijn ambitieuze maatregelen. Er moet meer verantwoordelijkheid gaan naar zij die vervuilen. Dit is ook een collectieve verantwoordelijkheid. Europa is maar een deel van de wereld."

Ik betaal liever voor preventie dan voor schade achteraf

Jean-Pascal van Ypersele, klimatoloog

Van Ypersele is niet opgezet met de kritiek dat de doelstellingen niet betaalbaar zouden zijn. "Je moet ook kijken naar de betaalbaarheid van wat er nu gebeurt. Er is nu een hoge kostprijs in mensenlevens én honderden miljoenen euro's aan schade. We zullen hoe dan ook moeten betalen. Dan betaal ik liever voor preventie dan voor de schade achteraf."

Meest gelezen