Hoe klimaatverandering de smaak van wijnen verandert

De extra warmte en droogte die klimaatverandering met zich meebrengt, beïnvloeden de productie en dus ook de smaak van wijn. In traditionele wijnregio’s zoals Frankrijk of Italië krijgen wijnmakers het daardoor steeds moeilijker, maar koelere regio’s zoals België gaan erop vooruit.

Een ding staat vast: die wijnsoorten die we vandaag drinken, zullen in de toekomst opvallend andere smaken en aroma’s hebben. Wijndruiven zijn namelijk extreem klimaatgevoelig, en door de opwarming van de aarde krijgen ze steeds meer te maken met warmte en droogte. Dat heeft grote gevolgen. 

Het zal steeds moeilijker worden om een oogst te verkrijgen waarbij alle factoren in perfecte harmonie zijn

Kimberly Nicholas, professor en onderzoeker duurzame landbouw

Wijndruiven die rijpen bij hogere temperaturen, bevatten bijvoorbeeld meer suiker en minder zuur. Dat resulteert in wijn met een hoger alcoholgehalte en een honingachtige smaak. “In vele regio’s gaat het rijpingsproces ook veel sneller. Daardoor dreigen de wijnen niet meer hun volledige potentieel te kunnen bereiken. Het zal steeds moeilijker worden om een oogst te verkrijgen waarbij alle factoren in perfecte harmonie zijn”, zegt Kimberly Nicholas, die als professor aan de Zweedse Lund Universiteit onderzoek doet naar duurzame landbouw, tegen Bloomberg.

“Op dit ogenblik zijn vooral mediterrane regio’s uitermate geschikt voor de wijnbouw. Dat zal in de toekomst veel minder het geval zijn”, zegt  Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel tegen Business AM

In hun zoektocht naar de beste regio’s, begeven wijnmakers zich steeds verder weg van de evenaar

Wijncriticus Eric Asimov

Daar staat tegenover dat andere, koelere regio’s er juist op vooruit gaan. “In hun zoektocht naar de beste regio’s, begeven wijnmakers zich steeds verder weg van de evenaar”, stelt wijncriticus Eric Asimov in de New York Times

Duitsland staat vooral bekend om zijn witte rieslingwijnen, maar ondertussen kunnen ook wijnen die een warmer klimaat nodig hebben er succesvol geoogst worden, zoals de rode pinot noir. Sommige delen van Engeland hebben tegenwoordig het perfecte klimaat voor schuimwijnen, waardoor Britse wijnmakers kunnen concurreren met hun collega’s uit de Champagnestreek. 

Ook in België komen er steeds meer wijnboeren bij, mede dankzij de opwarming van de aarde en het zachtere klimaat. Qua smaak zouden Belgische wijnen twintig jaar geleden vaak vooral toetsen van citroenen, limoenen en pompelmoezen bevatten, vandaag zijn dat aroma’s die eerder dichter bij exotische vruchten zoals lychee of ananas liggen. 

Toch heeft de klimaatopwarming ook in koudere regio's een keerzijde, stelt advocaat en semi-professioneel wijnbouwer Lodewijk Waes van de vzw Belgische Wijnbouwers: “We moeten meer rekening houden met extreme weersomstandigheden zoals hittegolven en hagelbuien.”

Meest gelezen