Liveblog - Aantal vermisten na overstromingen daalt van 116 naar 53, Waalse regering pompt 2 miljard in heropbouw 

Na de overstromingen is de situatie nog altijd bijzonder moeilijk op tal van plekken in Wallonië: mensen zitten er vaak nog zonder stroom of drinkwater. Een dag van nationale rouw wil vandaag stilstaan bij het menselijke leed van de voorbije dagen. Vanmiddag werd in het hele land een minuut stilte gehouden.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Waalse regering lanceert heropbouwplan van 2 miljard euro na overstromingen (en schrapt daarvoor uit relanceplan)

De Waalse regering heeft bij hoogdringendheid een eerste plan van 2 miljard euro opgesteld voor de heropbouw van Wallonië dat getroffen is door de dodelijke overstromingen van vorige week. Dat heeft Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) aangekondigd. (Lees verder onder het twitterbericht van Di Rupo.)

  • Van de 2 miljard is 800 miljoen euro afkomstig van het Waalse relanceplan. Een aantal projecten van dat plan zullen geschrapt worden. 
  • 200 miljoen is afkomstig van de schatkist en zal in het Rampenfonds gepompt worden. 
  • Het overige miljard euro moet op de financiële markten gevonden worden met een "klassieke" lening.

De volledige persconferentie over het heropbouwplan is hier te bekijken:

Aantal vermisten daalt naar 53

Het aantal mensen dat vermoedelijk vermist of onbereikbaar is na de overstromingsramp van vorige week is vanmiddag sterk gedaald: van 116 naar 53. Dat meldt het Crisiscentrum in zijn update van 17 uur

Om 14 uur werd meldde het Crisiscentrum nog 116 vermisten, maar van 63 mensen werd intussen dus een teken van leven gevonden.  

Momenteel is de balans van het aantal overleden personen 31, van wie er 30 officieel geïdentificeerd zijn. 

Verklaard: Waarom het aantal vermisten zo sterk schommelt

Het aantal vermisten na de overstromingsramp in ons land is vandaag eerst gestegen - van 70 naar 116 - om in de namiddag weer heel sterk te dalen, naar 53. Hoe kan dit nu? Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen, heeft daar een logische verklaring voor: er worden voortdurend mensen als vermist opgegeven en speurders kunnen vele mensen na een poos toch opsporen.

Lees verdere uitleg in dit artikel:

Politiechef: “9.000 mensen in Verviers en Pepinster moeten een ander onderkomen vinden”

In de regio van Verviers en Pepinster moeten 9.000 mensen de komende een andere plek zoeken om te leven. Dat heeft Alain Barbier, korpschef van de politiezone Vesdre, gezegd in ons tv-programma “Terzake”. 

De politiezone Vesdre omvat de regio die vorige week heel zwaar getroffen werd door de overstromingen. Het is dus al een zware week geweest voor het lokale politiekorps. Terwijl ze nog helpen zoeken naar vermiste personen, moet de politie ook dag en nacht patrouilleren, om te voorkomen dat er plunderingen plaatsvinden. 

Naast de lange werkdagen, zijn vele politiemensen in hun privéleven ook getroffen door de overstromingen. Zo stonden de ouders van korpschef Barbier kniediep in het water in hun woning. 

Velen hebben geen leidingwater, gas of elektriciteit meer in huis. De ouders van Barbier hebben te horen gekregen dat ze de komende vijf maanden geen aardgas zullen hebben. Dus wordt het de eerstkomende tijd voor duizenden mensen zaak om allereerst in hun basisbehoeften te voorzien.

Videospeler inladen...

Soberheid sleutelwoord voor 21 juli

Door het noodweer dat België vorige week heeft getroffen, hebben de autoriteiten beslist de plechtigheid van de Nationale Feestdag op 21 juli in beperktere vorm te laten plaatsvinden "met soberheid als sleutelwoord". Zo staat in een mededeling van Binnenlandse Zaken en Defensie.

In het militaire luik is het aantal defilerende troepen drastisch verminderd. Zo zullen er geen helikopters te zien zijn in het luchtdefilé, omdat hun inzet voorbehouden blijft voor de getroffen regio's. 

Ook de detachementen van de land- en medische componenten die ontplooid zijn in het kader van de overstromingen zijn niet van de partij. Ten slotte wordt ook de dynamische demonstratie van Defensie geannuleerd om een maximale beschikbaarheid van de eenheden te blijven garanderen.

Ook het artistieke luik werd herzien met aangepaste muziek en een bijzondere boodschap van de artiesten in de lijn met de omstandigheden.

Aantal vermisten stijgt opnieuw tot 116

Het is nog altijd niet duidelijk naar hoeveel vermisten we precies op zoek zijn na de zware waterramp. Gisteren had het crisiscentrum laten weten dat het aantal vermisten in het rampgebied gedaald was tot 70. Maar nu stijgt dat weer naar 116. 

Het cijfer komt van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) die in Verviers het rouwmoment bijwoonde ter ere van de slachtoffers. “Dat het aantal vermisten zo schommelt komt omdat alle oproepen bij de Cel Vermiste Personen in een dossier worden opgenomen om alles zo goed mogelijk te kunnen opvolgen”, geeft Verlinden als uitleg.

“Het moet verschrikkelijk zijn om geen nieuws te krijgen. Maar is het ook best mogelijk dat het slecht nieuws wordt”, zegt de minister. “We moeten er rekening mee houden dat er zich onder het puin nog slachtoffers bevinden of door het water kilometers zijn meegesleurd. En dus is het zelfs niet uitgesloten dat van sommige slachtoffers geen lichaam zal teruggevonden worden.”  

Een sober en kort eerbetoon: zo zag de minuut stilte eruit

In Verviers waren onder meer de koning en premier aanwezig om de slachtoffers van de overstromingen te eren. In Maaseik hield de brandweer ook een ceremonie. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...
BELGA
BELGA
BELGA

In Mechelen hielden de hulpdiensten een korte ceremonie op de Grote Markt:

Brandweer Maaseik: "Hebben erger kunnen voorkomen, maar de onmacht elders moet verschrikkelijk geweest zijn"

Bart Brebels van brandweerzone Oost-Limburg getuigt hoe de Maas vorige week Maaseik en omgeving dreigde te overspoelen. Toch leeft hij mee met de hulpdiensten elders in België:

Videospeler inladen...

"Die golf van solidariteit, dat is ons moment van rouw", vinden bewoners Pepinster

Nee, die dag van nationale rouw maakt eigenlijk het verschil niet voor de slachtoffers van Pepinster. Zij zijn nu volop in de weer om hun huis weer leefbaar te maken, vertelt VRT NWS-reporter Stef Meerbergen. Maar de solidariteit in het hele land, die raakt hen wel, zegt hij:

Videospeler inladen...

Telecomoperatoren bieden slachtoffers noodweer gratis mobiele data aan

Telecomoperatoren Proximus, Base en Orange betuigen hun solidariteit met de vele landgenoten die vorige week door het slechte weer en de overstromingen zijn getroffen. Ze bieden hun klanten mobiele data aan om hen in staat te stellen in deze moeilijke tijden contact te houden met hun dierbaren.

Zo biedt Proximus klanten die in de rampgebieden wonen een mobiel datapakket aan van 50 GB. "De dekking van het mobiele netwerk is nog steeds getroffen in de regio's Chaudfontaine, Eupen en Houyet. In de regio Pepinster is het mobiele netwerk operationeel, maar de situatie blijft moeilijk wat betreft het vaste netwerk", meldt de operator op Twitter.

Orange Belgium opende dan weer in een honderdtal eigen winkels inzamelpunten waar mensen terechtkunnen voor donaties aan gezinnen in moeilijkheden. Maandag hadden meer dan 70 winkels al donaties ontvangen. Het bedrijf voorziet ook in 5 GB mobiele data voor klanten die getroffen zijn door de overstromingen. Op het terrein heeft de telecomoperator intussen de connectiviteit verbeterd in Chaudfontaine door nieuwe mobiele infrastructuur in te zetten. Voor de andere gebieden wordt aan soortgelijke oplossingen gewerkt.

Base kondigde gisteren op zijn beurt aan dat het van 17 tot 31 juli (dus met terugwerkende kracht) in heel België gratis toegang tot mobiele data aanbiedt aan klanten met een maandabonnement. 

Tot slot ondersteunen alle telecomoperatoren in België een speciale sms-donatiecampagne waarbij iedereen 1 euro kan doneren door de boodschap "Solidarity" te sms'en naar het nummer 4330.

Meest gelezen