AFP or licensors

Macron en Michel duiken op in lijst als mogelijke doelwitten van smartphone-spionage

Emmanuel Macron, Charles Michel en diens vader Louis staan op een lange lijst van mensen die mogelijk het doelwit waren van cyberspionage. Hun gsm-nummers werden twee jaar geleden geselecteerd door een klant van het Israëlische spionagesoftwarebedrijf NSO Group. Dat schrijft het weekblad Knack op zijn website, in het kader van het zogenoemde Pegasus Project. 

Het Israëlische bedrijf NSO Group verkoopt spyware, Pegasus genaamd, aan landen en overheidsdiensten. Daarmee kunnen ze vanop afstand gsm's hacken en er vervolgens alle informatie uit halen, zoals wachtwoorden, sms'jes, foto's, contactenlijsten en locatiedata. De software kan ook de microfoon en camera op afstand inschakelen of ongezien screenshots maken. 

Een collectief van 80 onderzoeksjournalisten uit 10 landen brengt dezer dagen aan het licht dat de technologie misbruikt wordt door tal van landen die klant zijn van NSO Group. De journalisten konden de hand leggen op een lijst met meer 50.000 telefoonnummers die als potentieel doelwit voor cyberspionage geselecteerd waren door klanten van NSO Group. De lijst dateert uit 2019.

Michel

Op die lijst, zo blijkt nu, staan onder anderen de Franse president Emmanuel Macron maar ook de Belgische politici Charles en Louis Michel (beiden MR). Charles Michel is vandaag voorzitter van de Europese Raad, maar was in 2019 nog eerste minister van België. Zijn vader Louis Michel was toen Europarlementslid.

Dat de nummers van Macron en de twee Michels op de gelekte lijst staan, betekent niet noodzakelijk dat hun smartphones ook zijn aangevallen of geïnfecteerd met de spionagesoftware. “Om dat vast te stellen, is forensisch onderzoek nodig op de toestellen zelf”, schrijft Knack

Ontkenning

Onderzoek door Knack, Le Soir en Le Monde wijst de selectie van de nummers van Emmanuel Macron, Louis Michel en Charles Michel “met een hoge graad van waarschijnlijkheid” toe aan een Marokkaanse overheidsdienst. Marokko gebruikt de Pegasus-spyware naar verluidt al meerdere jaren.

Marokko ontkent echter alle aantijgingen en NSO Group geeft geen informatie over zijn klanten. Het bedrijf stelt ook dat het geen zicht heeft op wélke smartphones uiteindelijk door klanten met Pegasus gehackt worden. 

Het betwist dat de lijst met gelekte telefoonnummers ook maar iets te maken heeft met het Pegasus-systeem en stelt de bevindingen van het Pegasus Project ter discussie. Wel stelt het bedrijf dat het alle mogelijke gevallen van misbruik grondig onderzoekt. NSO ontkent ook formeel dat Emmanuel Macron ooit doelwit was van Pegasus of 'geselecteerd werd als doelwit' door zijn klanten.

Meest gelezen