Marathonloper Koen Naert (31) klaar voor Olympische Spelen: “Beste versie van mezelf laten zien”

Marathonloper Koen Naert (31) uit Oostkamp kijkt reikhalzend uit naar de Olympische marathon, die binnen iets meer dan twee weken plaats vindt. De Europees kampioen van 2018 is net terug van 4 weken stage in Kenia, waar hij zich in optimale omstandigheden kon voorbereiden op de Spelen. “Al was het niet makkelijk om mijn vrouw en kinderen achter te laten”, zegt hij.

Koen Naert heeft net een zware training in de hittekamer van het UGent achter de rug. “Lopen bij een temperatuur van 33 graden en een luchtvochtigheid van 72 procent”, knipoogt hij. “Er staan enkele sessies gepland. Zaterdag reis ik af naar Tokyo. Zo zou ik op 8 augustus zo goed mogelijk geacclimatiseerd aan de start van de marathon moeten staan.” Die vindt niet plaats in Tokyo, maar wel ruim 1.000 kilometer verderop in Sapporo. Daar zijn de omstandigheden iets draaglijker voor duursporters. “Toch zullen de omstandigheden er heel zwaar zijn, met hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid.”

Vier weken van huis

Naert is net terug van een stage in het Keniaanse Iten, het loopwalhalla van de marathonlopers. “Een stage om nooit te vergeten. Ik heb daar perfect als een prof kunnen leven: eten, trainen en rusten. Trainen met die absolute toppers heb ik niet gedaan. Ik luister vooral naar mijn eigen lichaam en doe graag mijn eigen ding tijdens mijn voorbereiding.” Toch waren die vier weken weg van huis best zwaar. Naert is 10 weken geleden voor de 2de keer vader geworden. “Het was niet simpel om mijn vrouw, dochtertje en zoontje van 4 jaar oud achter te laten. Je weet dat alle zorg op de schouders van mijn vrouw zal vallen. Dat was echt moeilijk, maar ik weet dat ze het mij gunt en daar ben ik haar heel dankbaar voor.”

Het was niet simpel om mijn vrouw, dochtertje en zoontje van vier jaar oud achter te laten. Je weet dat alle zorg op de schouders van mijn vrouw zal vallen. Dat was echt moeilijk, maar ik weet dat ze het mij gunt en daar ben ik haar heel dankbaar voor

Marathonloper Koen Naert

Persoonlijk records

De marathonloper verbeterde in zijn laatste wedstrijd over 10 kilometer zijn persoonlijk record en zette het op 28’36’’. Met een persoonlijk record op de marathon van 2u 7 minuten en 39 seconden is hij één van de beste Europese atleten die naar Japan afzakt. Op een resultaat of tijd wil hij zich niet vastpinnen. “Veel zal afhangen van de vorm van de dag. Het is en blijft een kampioenschap en een marathon lopen in de zomer is best raar. Eén ding is zeker: de beste zal winnen! Ik zal er alvast alles aan doen om de beste versie van mezelf te laten zien.”

Meest gelezen