Jong en niet (volledig) gevaccineerd: dit zijn de covidpatiënten die nog in het ziekenhuis belanden

De ziekenhuisopnames gaan de laatste dagen weer omhoog. Toch zouden de vaccins moeten voorkomen dat mensen die besmet worden nog in het ziekenhuis belanden. Zijn alle ziekenhuispatiënten die nu worden opgenomen dan vaccinweigeraars of werken de vaccins toch niet zo goed als gedacht?

Momenteel liggen er 265 covidpatiënten in onze ziekenhuizen. Dat zijn er 17 meer dan voor het weekend. Het aantal ziekenhuisopnames is nu alweer enkele dagen aan het stijgen, op dit moment met een snelheid van 48 procent per week. “We zien vooral een stijging in Brussel, dat kan met verschillende zaken te maken hebben. Een lagere vaccinatiegraad, meer contacten tussen de mensen, maar ook opnames van patiënten uit de omliggende provincies”, vertelt viroloog Steven Van Gucht

We zien dat het vooral gaat om mensen die nog niet gevaccineerd zijn of nog niet volledig
Steven Van Gucht

Wie zijn die opgenomen patiënten dan? Daar ziet Van Gucht drie opvallende lijnen in: “Ten eerste zien we vooral dat het gaat om mensen die nog niet gevaccineerd zijn of nog niet volledig.” De gemiddelde covidpatiënt is ook een pak jonger geworden volgens de viroloog. “We zien al een aantal weken dat de patiëntenpopulatie in het ziekenhuis verjongt. Meer dan twee derde van de patiënten zijn momenteel jonger dan 60 jaar. Dat is een heel verschil met enkele maanden terug”, aldus Van Gucht. Ten slotte worden ook veel minder mensen opgenomen met onderliggende aandoeningen.

De cijfers van Sciensano geven nog een duidelijker beeld. Het grootste deel (68 procent) van de covidpatiënten dat nu in het ziekenhuis wordt opgenomen, is dus jonger dan 60 jaar. Een derde van alle patiënten is momenteel 40'er en 50'er, een kwart van de patiënten is tussen 20 en 40 jaar. Die laatste groep maakte tijdens de lente van dit jaar nog maar 10 procent uit van de opgenomen covidpatiënten.

De vaccins lijken dus hun werk te doen. Zeker voor wie volledig gevaccineerd is. Dat is ook nog te zien in de andere cijfers. Het aantal covidpatiënten op intensieve zorg blijft verder afnemen. En ook het sterftecijfer blijft dalen. Op dit moment overlijden gemiddeld nog twee mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus.

Meest gelezen