Sam Bennekess van Natuurpunt Druivenstreek aan de oevers van de IJse
Radio 2

Natuurpunt wil dat Hoeilaart extra buffergebied tegen overstromingen aanlegt: "Maar ze willen er KMO-zone van maken"

Natuurvereniging Natuurpunt Druivenstreek wil dat het gemeentebestuur van Hoeilaart een extra buffergebied aanlegt langs de IJse, een zijrivier van de Dijle. Op die manier zou overtollig water bij zware regen makkelijker opgevangen kunnen worden. De gemeente wil extra maatregelen nemen tegen wateroverlast, maar niet op de plaats die Natuurpunt voorstelt.

De natuurvereniging vindt het voormalige fabrieksterrein van Desbeck aan de oever van de IJse een uitgelezen plek om een buffergebied aan te leggen. "Dit gebied vlakbij de IJse is heel geschikt om er een stuk natte natuur van de maken. Dat is nodig om het water te bufferen en overstromingen in de toekomst te kunnen tegenhouden", vertelt Sam Bennekens van Natuurpunt Druivenstreek. "Maar het gemeentebestuur is van plan om deze site verder te ontwikkelen tot een KMO-zone voor bedrijven."

Tandje bijsteken

Intussen belooft het gemeentebestuur om extra maatregelen tegen wateroverlast te nemen. "Natuur is belangrijk, maar ondernemen is dat ook. Lokale ondernemers vragen al langer om een KMO-site op maat. De Debeck-site zal op termijn ecologischer worden dan ze nu is, maar een natte natuur zoals Natuurpunt vraagt, zal het niet worden", klinkt het.

Natuurpunt vindt de beslissing een gemiste kans. Op allerlei plekken in de Druivenstreek wordt nu al extra buffergebied voorzien, maar volgens Bennekes loopt dat in Hoeilaart moeizamer. "Er is wel al wat capaciteit gecreëerd, maar dat volstaat niet. Er is echt meer nodig en het gemeentebestuur van Hoeilaart moet een tandje bijsteken. Dit is de enige plek waar nog zo'n buffergebied kan worden aangelegd." Al vraagt Bennekes zich ook luidop af of de streek überhaupt opgewassen is tegen extreme regenval zoals we die vorige week hebben gezien.

Meest gelezen