Offerfeest op dag van nationale rouw: "We gaan niet uitbundig vieren"

Het is vandaag dag van nationale rouw om samen de slachtoffers te herdenken van de overstromingen die ons land vorige week zwaar getroffen hebben. Tegelijk is het ook een belangrijke dag voor de moslimgemeenschap, want zij vieren vandaag het Offerfeest. "We gaan ook de slachtoffers herdenken", zegt Nordine Taouil, imam in Antwerpen.

Het Offerfeest wordt elk jaar gevierd om te herdenken dat de profeet Ibrahim zijn zoon wilde offeren voor God. "Het is een spiritueel feest, waarin er vooral gebeden wordt om de relatie met god en de medemens te versterken", vertelt Taouil aan Radio 2 Antwerpen.

Het Offerfeest valt dit jaar samen met de dag van nationale rouw voor de slachtoffers van het noodweer vorige week. "We gaan zeker de slachtoffers van de overstromingen herdenken. Er worden ook inzamelingen georganiseerd en in de preek zal er ook over de ramp gesproken worden", vertelt Taouil in Start Je Dag.

"Zoals elk jaar zullen de moslims eerst naar de moskee gaan om te bidden en wordt er dan een dier geofferd. Het is zeker niet de bedoeling om uitbundig feest te vieren", zegt de imam. "Het is pijnlijk om te zien dat mensen hun huizen verloren zijn en we doen dan ook wat we kunnen om te helpen."

Meest gelezen