Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ooit toeristische parel van Cyprus, nu spookwijk: Turkije wil Varosha heropenen en dat zorgt voor politieke spanningen

De Republiek Noord-Cyprus en de Turkse president Erdogan willen de spookwijk Varosha heropenen, 47 jaar na de Turkse invasie. Griekenland vreest dat het een poging is om de ooit luxueuze badplaats nog meer naar zich toe te trekken. Verbannen inwoners hopen vooral ooit naar huis terug te kunnen keren. "Het doet pijn dat ik een identiteitsbewijs moet tonen om naar het strand te gaan waar ik ben opgegroeid", zegt de voormalige inwoner van Varosha Pavlos Lacovou.

Idyllische stranden, internationale gasten. Varosha was ooit een geliefde, luxueuze badplaats in het zuiden van de Cypriotische stad Famagusta. Nu is het een spookwijk vol verwilderde hotels en verlaten straten. 

In 1974 moesten alle inwoners Varosha ontvluchten. Na een Grieks-Cypriotische staatsgreep bezette Turkije Famagusta en de rest van het noordelijke deel van Cyprus met geweld. Sindsdien is het eiland bestuurlijk in twee delen opgedeeld. In het noorden heb je de Republiek Noord-Cyprus, die enkel door Turkije erkend wordt. Cyprus zelf, in de praktijk dus het zuiden van het eiland, is lid van de Europese Unie. 

Ontdek hier hoe de ooit luxueuze badplaats Varosha er nu bij ligt: 

Videospeler inladen...

In Varosha verloren zo'n 40.000 mensen hun huis tijdens de Turkse invasie. De wijk raakte volledig ontvolkt. 47 jaar later staat Varosha nog steeds onder Turkse militaire controle. Het is niemandsland, omgeven door een hek. Je vindt er enkel Turkse militairen en toezichthouders van de Verenigde Naties. Varosha's inwoners zijn vluchtelingen in hun eigen land. Een resolutie van de VN-veiligheidsraad geeft hen het recht om naar hun wijk terug te keren, maar dat is buiten Turkije gerekend. 

Ik denk dat het een utopie is om te verwachten dat de dingen weer zullen worden zoals ze waren

Nikos Karoulas, ontvluchtte Varosha toen hij 12 was

"Het doet pijn om als toerist naar mijn geboorteplaats te komen. Dat ik toestemming moet vragen om mijn bezette woonplaats te bezoeken", zegt de Veroshaan Pavlos Lacovou. Zijn familie baatte sinds 1948 een hotel uit in de stad, maar in 1974 moesten ze vluchten. "Het doet pijn dat ik een identiteitsbewijs moet tonen om naar het strand te gaan waar ik ben opgegroeid. Alles doet pijn."

Nikos Karoulas was 12 jaar toen zijn familie Varosha moest verlaten en droomt er vooral van om ooit weer terug te keren naar huis, in een verenigd Cyprus. "Maar ik denk dat het een utopie is om te verwachten dat de dingen weer zullen worden zoals ze waren."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ook Karoulas' oude buurman, de Turks-Cypriotische Hasan, mist zijn thuis. "Als iemand er weg moet, dan moet iedereen ook weg", zegt hij. "Iedereen, ook de Engelsen, de Turken en de Grieken. Wij zouden degenen moeten zijn die moeten blijven, wij en de Grieks-Cyprioten."

Spanningen laaien op

Al die tijd heeft Turkije Varosha afgesloten gehouden. Maar de Turkse president Erdogan en de Noord-Cypriotische president Ersin Tatar willen de kuststrook van de wijk nu weer heropenen. "Er zal een nieuw tijdperk beginnen in Maraş (de Turkse naam voor Varosha, red.) waar iedereen van zal profiteren", aldus Erdogan.

Het eenzijdige besluit dat vandaag door president Erdogan en Tatar is aangekondigd, kan de spanningen op het eiland verhogen

Josep Borrell, hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid

De Grieks-Cyprioten vrezen dat Turkije Varosha op die manier nog meer naar zich wil toe wil trekken. De Cypriotische president Nikos Anastasiadis noemt de stap dan ook "onaanvaardbaar". "Het is een poging om de status quo te veranderen", zo klinkt het. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de heropening "op de strengst mogelijke manier".  

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell uitte vooral zijn bezorgdheid op Twitter: "Het eenzijdige besluit dat vandaag door president Erdogan en Tatar is aangekondigd, kan de spanningen op het eiland verhogen en de terugkeer naar gesprekken over een alomvattende regeling van de kwestie-Cyprus in gevaar te brengen." Een vredesakkoord lijkt in Cyprus voorlopig dus nog veraf.

Meest gelezen