GDA/El Comercio/Perú- Todos los derechos reservados. Prohibido el uso o reproducción de esta imagen en Perú

Linkse Pedro Castillo na nek-aan-nekrace uitgeroepen tot winnaar presidentsverkiezingen in Peru

In Peru is de 51-jarige Pedro Castillo uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. De linkse kandidaat haalde het in de tweede ronde van de rechtse presidentskandidate Keiko Fujimori. Dat meldt de Peruaanse kiesautoriteit.

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen vond plaats op 6 juni. Het was lang een nek-aan-nekrace tussen de marxistische dorpsonderwijzer Pedro Castillo en de 46-jarige Keiko Fujimori, dochter van de voormalige autoritaire president Alberto Fujimori. 

Beide kampen hebben beschuldigingen van manipulatie geuit en moties ingediend om bepaalde stemmen te schrappen. Maar de voorzitter van de nationale kiesjury riep Castillo uit tot de winnaar van de verkiezingen.

Castillo haalde 50,12 procent van de stemmen en Fujimori 49,87 procent. Ook de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) geven aan dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen.

"Oneerlijke manier aan de macht gekomen"

Fujimori zegt dat ze Castillo als nieuwe president zal erkennen, maar ze vindt dat hij op een "oneerlijke manier" aan de macht is gekomen. Ze roept bovendien haar aanhangers op om te gaan demonstreren tegen de nieuwe president. Ze blijft aangeven dat "ze stemmen hebben gestolen". Ze vraagt wel om op een "vredelievende manier en binnen de grenzen van de wet" te betogen.

De 51-jarige Castillo zal op 28 juli de eed afleggen voor een termijn van vijf jaar. Hij wil onder meer de gezondheidszorg verbeteren in zijn land. Peru werd zeer zwaar getroffen door de coronacrisis. 

Meest gelezen