BELGA

Raadkamer beslist op 5 augustus over doorverwijzing Reuzegom-leden in zaak-Sanda Dia

In de zaak-Sanda Dia wordt op 5 augustus beslist of het dossier voor de strafrechter kan komen en welke van de 18 Reuzegom-leden zich dan precies moeten verdedigen. Dat is bekendgemaakt na de zitting van de raadkamer in Hasselt.

Nadat de zitting van de raadkamer verschillende keren was uitgesteld, de laatste keer vorige maand na een wrakingsverzoek van advocaat Joris Van Cauter, kon deze namiddag dan toch inhoudelijk gepleit worden over welke leden van de studentenclub Reuzegom voor de rechter moeten verschijnen. 

Hoe gaat het nu verder? "Op 5 augustus wordt beslist of de zaak naar de correctionele rechtbank kan doorverwezen worden of niet, of dat er bijkomend onderzoek nodig is of niet. Dan moeten we zien of er hoger beroep wordt aangetekend tegen die beslissing. Die mogelijkheid bestaat, zowel voor de verdediging als de burgerlijke partij en het openbaar ministerie", zei advocaat Sven De Baere na afloop aan het Hasseltse gerechtsgebouw.

De Baere, die de vader van Sanda Dia vertegenwoordigt, zei ook dat de zitting emotioneel erg zwaar was voor zijn cliënt. "Het was een sereen debat, maar wel heel moeilijk voor hem omdat hij voor de eerste keer is geconfronteerd met de standpunten van de verdediging. Ik kan niet vertellen wat er inhoudelijk is gezegd, omdat de zitting geheim is, maar het was niet gemakkelijk."

"Het is tijd dat de zaak behandeld wordt door de raadkamer", zei advocaat Christian Clement, die een van de Reuzegommers vertegenwoordigt, bij de start van de zitting. "Wij gaan in tegenstelling tot sommige andere partijen geen gunsten vragen van de raadkamer. Wij willen wel een debat voeren ten gronde over de staat van het dossier." 

Al ruim 2,5 jaar na overlijden

De 20-jarige student Sanda Dia overleed in december 2018 na een extreem doopritueel van studentenclub Reuzegom dat eindigde bij een blokhut in het bos in Vorselaar. Het parket wil 18 leden van Reuzegom vervolgen voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling en schuldig verzuim. 

Wie uiteindelijk voor de rechter zal moeten komen én wanneer dat zal gebeuren, blijft voorlopig onduidelijk. Op 5 augustus weten we dus meer.

Bekijk hier in 1 minuut wat er precies gebeurd is met de student Sanda Dia:

Videospeler inladen...

Meest gelezen