Belga

Tervuren koopt 850 sneltesten voor jeugdkampen, KSA moet kamp vroegtijdig annuleren ondanks negatief resultaat

De gemeente Tervuren deelt 850 corona sneltests uit aan jeugdbewegingen die deze zomer op kamp vertrekken. Ook de leidingsploeg van de KSA in Tervuren liet zich voor vertrek testen. Iedereen testte negatief, maar toen één van de begeleiders nadien ziek werd, bleek die toch besmet te zijn. Het kamp werd daarop stopgezet nog voor de kinderen zouden aankomen.

"Wij hebben de hele leidingsploeg vooraf getest zodat we in principe in alle veiligheid op kamp konden vertrekken", vertelt hoofdleider Guillaume Tack van KSA Tervuren. De jeugdbeweging kreeg daarvoor een 30-tal testen van de gemeente. Ook een aantal leden van de oudste groep - die meehielpen bij het inladen van de vrachtwagen - werden vooraf getest op het coronavirus.

Maar uiteindelijk bleek het systeem dan toch niet helemaal waterdicht te zijn. Eens aangekomen op het kampterrein werd één van de leiders ziek. Na een nieuwe test bleek de begeleider toch besmet met het coronavirus. De leidingsploeg besliste daarom - met pijn in het hart - om het kamp meteen stop te zetten. De begeleiders zitten nu thuis in quarantaine.

De resultaten van een sneltest zijn minder betrouwbaar dan die van de inmiddels bekende PCR-test met de neuswisser. Die wordt - in tegenstelling tot de sneltest - onderzocht in een labo. Een positief resultaat bij een sneltest is daarom heel betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit uit dat de geteste persoon toch besmet is.

Oproep tot vaccineren

Burgemeester Marc Charlier (N-VA) roept de Tervuurse jeugd daarom ook op om zich te laten vaccineren. "De forse stijging van het aantal besmettingen situeert zich vooral bij jongeren. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien de jongeren als laatste aan de beurt komen binnen de vaccinatiestrategie", vertelt Charlier. "De enige manier om het virus in te dijken en de vakantie veilig te stellen is zoveel mogelijk mensen vaccineren." Sinds gisteren startten de vaccinaties van de 12- tot 15-jarigen in Vlaanderen.

Meest gelezen