Copyright FeatureChina 2021

Noodweer in China "extreem ernstig" zegt president Xi, zeker 12 doden 

De provincie Henan, in het midden van China, is getroffen door hevige regenval en overstromingen. Uit de miljoenenstad Zhengzhou en verschillende andere steden zijn zeker 200.000 mensen geëvacueerd. Honderden mensen zitten vast in metrostellen in tunnels die onder water zijn gelopen. Volgens staatsmedia zijn er al  minstens twaalf doden gevallen. President Xi noemt de situatie extreem ernstig. 

De Chinese stad Zhengzhou en andere steden in de Chinese provincie Henan worden getroffen door extreem noodweer. De voorbije drie dagen is al even veel regen gevallen als op een heel jaar tijd. Volgens een expert komt het één keer in de honderd jaar voor dat er in die regio zo veel neerslag valt. Er zijn al 200.000 mensen geëvacueerd uit meer dan tien steden.  In de miljoenenstad Zhenghzou is onder meer het metronetwerk ondergelopen. Honderden mensen raakten vast in metrostellen en stonden tot aan hun schouders in het water. Daar konden 12 mensen niet worden gered. 

De overvloedige regen zette metrogangen in Zhengzhou blank, met dramatische gevolgen:

Videospeler inladen...

Ook een ziekenhuis in Zhengzhou, is getroffen door overstromingen. De elektriciteit viel er uit en zo'n 600 zwaar zieke patiënten moesten geëvacueerd worden. Talloze straten staan blank, tientallen auto's en bussen zitten vast. In de luchthaven zijn meer dan 270 vluchten geschrapt. 

Nabij Zhengzhou zijn de afgelopen uren verscheidene dammen doorgebroken. Er zijn militairen ingezet om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast. Ook elders dreigen dammen het te begeven. In de buurt van de stad Luoyang is een gat van 20 meter geslagen in een grote dam. De Chinese president Xi spreekt van een "extreem ernstige situatie".

Zhengzhou
Hou Jianxun

Klimaatverandering

De regen in de provincie Henan werd veroorzaakt door tyfoon In-Fa, die ook tekeerging in twee andere provincies. De waterstanden van de zijrivieren van de Gele Rivier en de Hai He overschreden de alarmniveaus. De afgelopen dagen werden honderdduizend mensen in veiligheid gebracht. De schade aan de landbouw loopt in de miljoenen. 

China wordt herhaaldelijk geteisterd door overstromingen in de zomer en er vallen ook vele slachtoffers. Zo vielen er in 1998 vele duizenden doden in de regio Yangtsé. Maar wetenschappers waarschuwen toch dat de klimaatverandering het risico op overstromingen vergroot. Ook de groei van de Chinese steden en het opdelen van landbouwgebieden maakt dat het regenwater minder weg kan, zeggen experts nog. 

Meest gelezen