Veertig tuinen in Herk-de-Stad staan nog blank: "Moeilijk om wc door te spoelen"

In Herk-de-Stad is de wateroverlast nog niet voorbij. De dijkbreuk in  Demer en de bres die daar zaterdag is geslagen in de Gete zijn gedicht, maar het water zakt maar langzaam en de dijken zijn helemaal verzadigd. Buurtbewoners zijn bang voor nieuwe natuurlijke bressen en nieuwe buien. 

Annie Hemeleers woont vlakbij de zwaar getroffen Neerstraat. Tijdens de dagelijkse wandelingen met haar honden houdt ze alles goed in het oog. "Gisteren is het water zo'n 2 cm gedaald, maar we hopen natuurlijk dat het nog verder daalt want voor zaterdag en zondag voorspellen ze nieuwe regen. Dus daar maak ik me toch wel zorgen over. De dijken zijn ook verzadigd hé, dus we zijn bang dat er nieuwe bressen zullen ontstaan. Twee weken geleden is dat ook al voorgevallen."

Intussen doen dompelpompen hun werk om het water uit de kelders te houden.  Maar de wc doorspoelen blijft moeilijk. "Het water komt veel hoger in de wc dan anders, maar het gaat wel. Mijn buur heeft dat probleem ook." Ook douchen doet Annie met zo weinig mogelijk water. "Het water loopt niet goed weg. Dus het is een snel-was hé. Je nat maken, kraan weer dicht draaien, je inzepen en snel afspoelen."

Meest gelezen