Bart Laurier met zoon Mathis, die de uitgehonderde uil eind mei vonden
Peter Malaise

Vrijlating van zeldzame oehoe in Kluisbergen is mislukt: "Uil zat in te kleine kooi, waardoor hij niet meer kan vliegen"

De vrijlating van een Europese oehoe in het Kluisbos bij Kluisbergen is mislukt. De uil werd eind vorig jaar binnengebracht bij een vogelopvangcentrum in Geraardsbergen toen hij uitgehongerd werd teruggevonden. Toen de oehoe uit zijn kooi werd gehaald, bleek dat hij niet meer kon vliegen. "Zijn vleugels waren te zwak", zegt boswachter Björn Deduytsche. 

In Kluisbergen keken natuurliefhebbers vreemd op toen ze een zeldzame Europese oehoe probeerden vrij te laten in het Kluisbos. Toen de kooi werd opengezet, bleek de oehoe niet meer te kunnen vliegen. 

De uil werd eind vorig jaar binnengebracht nadat hij uitgehongerd was teruggevonden. Nu blijkt dat de uil na maanden van herstel nog steeds niet kan vliegen. Dat komt doordat de uil in een te kleine kooi zat. "De conditie van de uil is nochtans goed, maar door die kleine kooi zijn de vleugels te zwak en daarom kan hij niet meer vliegen", zegt boswachter Björn Deduytsche.

De uil is niet genoeg hersteld om te jagen en te overleven

Boswachter Björn Deduytsche

"Op het moment dat je zo'n uil vrijlaat in het bos, merk je pas het resultaat van zijn herstelproces", gaat de boswachter verder. "En bij deze uil was duidelijk te zien dat zijn herstel onvoldoende was om te kunnen jagen en overleven."

Grotere kooi

De oehoe verhuist nu naar een grotere kooi, waar hij meer ruimte krijgt om zijn vleugels te spreiden. "Hij gaat nu naar de grootste vliegkooi van het vogelopvangcentrum in Geraardsbergen", klinkt het bij de boswachter. "Hopelijk leert hij daar snel weer vliegen, want het is niet de bedoeling dat zo'n dier lang binnen wordt gehouden."

De Europese oehoe is een beschermde diersoort in België. En net als alle andere wilde vogels wordt hij ook beschermd door de Europese Vogelrichtlijnen. Sinds 2005 neemt de populatie van de oehoe in Vlaanderen sterk toe.

Meest gelezen