Videospeler inladen...

Waarom schommelt het aantal vermisten na de overstromingen zó sterk?

Het aantal vermisten na de overstromingsramp in ons land is vandaag eerst gestegen - van 70 naar 116 - om in de namiddag weer heel sterk te dalen, naar 53. Hoe kan dit nu? Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen, heeft daar een logische verklaring voor. En hij voorspelt dat het aantal nog 3 à 4 dagen zal blijven schommelen. “Maar op een bepaald moment zullen we tot onze shortlist komen. Laat ons hopen dat die lijst zo kort mogelijk wordt.”

Bijna een week na de dodelijke overstromingen in ons land staat het officiële dodental op 31. Gevreesd wordt dat dat nog zal oplopen, want tientallen mensen hebben de afgelopen dagen nog geen teken van leven gegeven. Ze staan op een lijst van ”mensen die vermoedelijk vermist of onbereikbaar” zijn. 

Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen van de federale politie, coördineert de immense zoekoperatie. Samen met collega’s van identificatieteams, de civiele bescherming, de lokale politie en lijkenhonden wordt sinds gisteren gezocht naar eventuele slachtoffers.

Maanden

Er wordt systematisch gezocht waar mensen mogelijk werden meegesleurd door het water, vaak op plaatsen waar zich heel veel puin heeft opgehoopt. Een lastig en tijdrovend werk. Omdat zelfs een ervaren man als Remue nog nooit zo’n grote operatie heeft geleid, heeft hij er eerlijk gezegd ook geen idee van hoelang de hele operatie nog kan duren. 

“Dit wordt waarschijnlijk een werk van maanden; waarschijnlijk niet altijd in dezelfde intensiteit. Alleen al het opruimingswerk, waarbij we altijd op onze hoede moeten zijn dat er een lichaam tussen het puin kan liggen, is immens. We zien nu al dat het heel tijdrovend zal zijn.”

“Terzake”-verslaggever Débora Votquenne liep een dag mee in het spoor van de zoekteams en maakte er deze reportage over (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Het aantal mensen dat op die lijst van vermiste personen staat, is vanmiddag gedaald van 116 naar 53. “Dat is vrij logisch”, zegt Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen van de federale politie. 

“Er wordt voortdurend door mensen ingebeld, door mensen die zich zorgen maken over bepaalde personen. Dat kunnen naasten zijn, dichte familieleden, maar ook buren of werkgevers die bezorgd zijn over een werknemer die ze al even niet meer gezien hebben.”

De namen van al die personen komen op een lijst terecht, legt Remue uit. “Die namen worden systematisch gecheckt door een zestal ploegen van de federale gerechtelijk politie in Luik.”

De namen worden systematisch gecheckt door een zestal ploegen van de federale gerechtelijk politie in Luik.
Alain Remue, hoofd Cel Vermiste Personen

De speurders proberen dan contact op te nemen met die personen: ze gaan bij die mensen aanbellen, ze controleren of ze onlangs nog actief geweest zijn op sociale media of komen via buren te weten dat de persoon die als vermist opgegeven werd, gewoon op reis is.

Op die manier groeit de lijst vaak ‘s avonds sterk aan en kan ze ‘s anderendaags ook aardig ingekort worden. “Het zal nog 3 à 4 dagen duren, dat dat cijfer blijft schommelen”, voorspelt Alain Remue. Maar”, zo besluit hij, “op een bepaald moment gaan we aan onze shortlist komen. En de mensen die daarop staan, zullen wellicht de mensen zijn naar wie we écht op zoek moeten gaan. Laat ons hopen dat die lijst zo kort mogelijk wordt.” 

Bekijk hier een uitgebreid gesprek met Alain Remue over de zoekoperatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen