Lien Vande Kerkhof

Guy Telen uit Maaseik raapt zwerfvuil op aan de Maas: "Respect voor onze natuur"

Guy Telen uit Maaseik ruimt al twee jaar zwerfvuil op aan de Maas omdat hij daar voldoening uit haalt. Door de wateroverlast van de afgelopen week zijn de omstandigheden daar vandaag een beetje anders. "Maar ik zie het verschil niet", zegt hij.  

Al twee jaar raapt Guy Telen elke dag het zwerfvuil op aan de Maas. "Ik wandel elke dag zo'n dertig kilometer. Ik kom voorbij Aldeneik, Heppeneert, Heerenlaak... Eigenlijk overal waar vuil ligt. Dat is waar ik mij mee bezighou sinds mijn pensioen."

Geen extra zwerfvuil

De overstromingen van de afgelopen week schrikken hem dan ook niet af. "We mogen echt niet klagen" zegt de mooimaker. "Het landschap is hier niet zo veranderd. Het gras ligt wat platter, maar dat herstelt wel weer binnen twee dagen." Of hij vindt dat er meer afval ligt dan gewoonlijk? "Al bij al valt de situatie hier goed mee, er ligt echt niet meer dan anders." Maar dat heeft volgens Telen ook te maken met de windrichting. "Ik gok dat het afval nu vooral aan de Nederlandse kant ligt. Ik ben althans geen gekke dingen tegengekomen", lacht hij.

Zwerfvuil oprapen geeft hem een soort voldoening. "Het is een vorm van zelfrespect, maar ook respect voor onze natuur. We verdienen om niet tussen het vuil te leven", zegt hij. De Maaseikenaar haalt zijn inspiratie uit Scandinavische landen. "Daar merk je dat de mensen veel meer zorg dragen voor hun natuur. Het geluksgevoel ligt daar ook hoger. Ik voel mij ook gelukkig als ik zwerfvuil raap. En ik hoop oprecht dat anderen dat ook appreciëren."

 

Meest gelezen