Mischa Schoemaker

BEKIJK - Prinses Delphine voor het eerst op tribune defilé, koningin Mathilde ontroerd door marcherende Elisabeth 

De nationale feestdag werd uit respect voor de slachtoffers van de watersnood en door de coronacrisis ingetogener gevierd dan andere jaren. Er was bijvoorbeeld geen vuurwerk en geen publiek, maar er waren wel enkele primeurs. Zo was prinses Delphine voor de eerste keer te zien op de prinselijke tribune én liep kroonprinses Elisabeth mee in het militaire defilé. Bekijk hier de opvallende momenten.

Prinses Delphine vergezelt voor de eerste keer de koninklijke familie op de prinselijke tribune tijdens het defilé:

Videospeler inladen...

Voor het eerst vergezelt prinses Delphine de koninklijke familie op de prinselijke tribune. Ze doet dat met haar man Jim O'Hare. Het is niet de eerste keer dat Delphine op een officiële gelegenheid aanwezig is. In februari was ze er al bij tijdens een bezinningsmoment in de Koninklijke Crypte, om overleden familieleden te herdenken.

Ze draagt een kleurrijke jurk en hoed van ontwerpster Siré Kaba, die een winkel, Erratum Fashion, heeft in Molenbeek. Opmerkelijk: Kaba wil met haar ontwerpen stereotypen over Afrika bestrijden en de fouten uit het (koloniale) verleden herstellen. "Erratum" is dan ook het Latijnse woord voor "fout".

Koning Filip en koningin Mathilde zien vandaag voor de eerste keer hun oudste dochter, kroonprinses Elisabeth, paraderen in het militair defilé.

Videospeler inladen...

Het defilé wordt officieel geopend door drie F-16's die de driekleur door de blauwe lucht trekken. Er zijn dit jaar geen helikopters omdat die ingezet worden in de rampgebieden in ons land. Wel zien we voor de eerste keer de Belgische uitvoering van de A400M, die op het einde van dit jaar de C-130 zal vervangen.

Links ziet u de A400M, rechts de C-130.
Videospeler inladen...

Het is voor prinses Elisabeth misschien de enige keer zijn dat zij meeloopt in het militair defilé op het Paleizenplein. Ze doet dat als cadet van de Koninklijke Militaire School, waar ze het voorbije jaar een opleiding volgde. Het koningspaar kijkt ontroerd toe.

Videospeler inladen...

Prinses Elisabeth rondt haar eenjarige opleiding aan de Koninklijke Militaire School (KMS) af. Binnenkort maakt het paleis bekend welke hogere studies ze zal aanvatten én vooral waar. Wellicht zal de 19-jarige Elisabeth naar het buitenland trekken, zoals haar vader koning Filip deed. Daar zou ze onder de radar kunnen blijven. 

In eigen land studeren kan natuurlijk ook nog steeds, al is nog niet duidelijk in welke taal dat zou zijn. In ieder geval zou de kroonprinses zo het kwaliteitsvolle onderwijs in België kunnen onderstrepen. 

Te Deum

Eerder op de dag heeft in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel de traditionele Te Deum-viering plaatsgevonden. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD) woonden het Te Deum bij.

Door de coronacrisis waren er ook dit jaar extra veiligheidsmaatregelen. Het publiek was minder talrijk dan anders en werd ook op ruimere afstand gehouden.

Bekijk hier hoe de koninklijke familie aankomt voor het Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel:

Videospeler inladen...

De nationale feestdag eerde ook de helden van ons land. Initieel waren dat de mensen die alles van zichzelf hebben gegeven tijdens de coronacrisis, maar er werd ook stilgestaan bij de slachtoffers en het leed van de watersnood in ons land. 

Er zijn verschillende beelden getoond van de watersnood, de slachtoffers en de helpende handen. Ook waren er verschillende getuigenissen van mensen die ons door de coronacrisis hebben geloodst, van personen in vaccinatiecentra tot personen die voor een logistieke uitdaging stonden.

Bekijk hieronder een van de montages ter ere van onze nationale helden:

Videospeler inladen...

Ook voetballer Axel Witsel en wielrenner Wout van Aert stonden even stil bij de slachtoffers en helden van de watersnood en de coronacrisis.

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen