Coronablog: "De wereld is aan het falen", zegt directeur van WHO, ziekenhuisopnames stijgen sterk

De coronacijfers in ons land blijven stijgen, met een sterke toename van het aantal ziekenhuisopnames op weekbasis. Ook het aantal bevestigde besmettingen is nog toegenomen. Positief is wel dat het aantal overlijdens blijft dalen. Op weekbasis overlijdt gemiddeld 1 persoon per dag. De voorbije week waren er drie dagen zonder geregistreerde overlijdens. Volg het belangrijkste nieuws in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: Sterke stijging van de ziekenhuisopnames, 3 dagen met 0 overlijdens

  • Gisteren, op dinsdag 20 juli (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 7.808.060 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 82,6 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 67,8 procent. 5.703.120 van hen zijn volledig beschermd, 61,7 procent van alle volwassenen en 49,5 procent van de totale bevolking.
  • Van 14 tot en met 20 juli werden elke dag gemiddeld 26 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 45 procent meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames is nu al enkele dagen fors aan het stijgen.
  • Gisteren - dinsdag 20 juli - meldden de ziekenhuizen 30 opnames (+3 in vergelijking met wat ze maandag meldden). 34 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten (+23). De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen van maandag, de eerste dag na het weekend.
  • De ziekenhuizen rapporteerden dinsdag een totaal van 266 covidpatiënten in het ziekenhuis (-1). Op weekbasis is de bezetting zo gestegen met 10 procent.
  • 87 covidpatiënten liggen op intensieve zorg (+3), 48 onder hen hebben beademing nodig (evenveel als gisteren). Het aantal opnames op intensieve zorg is op weekbasis steeds minder sterk aan het dalen. Op weekbasis is er nog een daling met 3 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 16 procent.
  • In de week van 11 tot en met 17 juli overleed elke dag gemiddeld 1 persoon aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 60 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Op 11, 13 en 17 juli werden 0 overlijdens geregistreerd. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.213 overlijdens geregistreerd.
  • Tussen 11 en 17 juli werden per dag gemiddeld 1.345 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 33 procent meer dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.108.675 besmettingen geregistreerd.
  • Tussen 11 en 17 juli werden dagelijks gemiddeld 70.900 tests afgenomen. Dat is 17 procent meer in vergelijking met de week ervoor.
  • De positiviteitsratio tussen 11 en 17 juli (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,1 procent (0,3 procentpunt meer dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 1,24. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld meer dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Begin juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd kunnen worden. Begin juli werd diezelfde beslissing ook voor de 12- tot 15-jarigen genomen. Daardoor geeft VRT NWS ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Onderzoek: Pfizer en AstraZeneca beschermen goed tegen deltavariant

Wie volledig gevaccineerd is met het coronavaccin van Pfizer of AstraZeneca is heel goed beschermd tegen ziekte door de deltavariant van het coronavirus. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat net gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die de twee doses van het Pfizer-vaccin gemiddeld 88 procent beschermd zijn tegen ziekte door de deltavariant. Bij twee doses met het AstraZeneca-vaccin is dat 67 procent.

5.000 Grieken op straat tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel

AFP or licensors

In Griekenland hebben vandaag zo'n 5.000 mensen actiegevoerd tegen de verplichte vaccinatie van zorgmedewerkers. In het centrum van de hoofdstad Athene kwamen zowat 3.000 manifestanten samen, in de tweede stad Thessaloniki om en bij de 2.000.

Morgen moet het Griekse parlement stemmen over de wet die de verplichte inenting zorgpersoneel regelt. De Griekse regering had de maatregel vorige week al aangekondigd, nadat het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus weer fors de hoogte in was gegaan. Ook mogen mensen niet meer binnen zitten in restaurants of culturele instellingen als ze niet gevaccineerd zijn.

In Athene was de sfeer bij momenten gespannen. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen een groep actievoerders die te dicht in de buurt van het parlement kwamen. De manifestanten wierpen ook objecten naar de agenten.

Naar museum, bioscoop op sportzaal in Frankrijk? Pass sanitaire vanaf vandaag verplicht

Wie in Frankrijk naar een museum, sportzaal of bioscoop wil, moet vanaf vandaag kunnen bewijzen dat hij of zij gevaccineerd is, hersteld is van een recente besmetting, of negatief heeft getest op corona. De Franse regering wil met die zogenoemde "pass sanitaire" de felle opmars van de deltavariant tegenhouden.

President Emmanuel Macron had de strengere maatregel eerder deze maand aangekondigd. Zo hoopt hij de Fransen ertoe te bewegen zich in grotere getale te laten vaccineren. In het land van 67 miljoen inwoners heeft meer dan de helft van de bevolking minstens één prik gekregen, maar de scepsis over de vaccins blijft er aanzienlijk.

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal" van 19 uur.

Videospeler inladen...

In augustus wil de Franse regering de pass sanitaire ook verplicht maken voor een bezoek aan een café, restaurant of shoppingcentrum, maar dat voornemen stuit op veel protest onder de bevolking. Het Franse parlement moet het voorstel ook nog goedkeuren.

Gisteren was het aantal bevestigde besmettingen op dagbasis gestegen tot 18.000. "Dit wil zeggen dat we een stijging van de circulatie van het virus hebben met 150 procent op een week tijd", waarschuwde minister van Volksgezondheid Olivier Véran.

Tienduizenden AstraZeneca-vaccins in Nederland waarschijnlijk vernietigd

In Nederland dreigen tienduizenden tot honderdduizend AstraZeneca-vaccins ongebruikt te worden vernietigd. Dat schrijft het Nederlandse weekblad Trouw. Het gaat om vaccins die na een tegenvallende AstraZeneca-campagne zijn overgebleven bij huisartsen. Binnen Nederland is geen bestemming meer voor deze vaccins. Ze naar het buitenland transporteren mag niet, bevestigt een woordvoerder van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) aan Trouw.

De IGJ kan de kwaliteit van de vaccins niet langer waarborgen zodra die bij de huisarts arriveren. "Aan een prik zitten hoge eisen als het gaat om koeling, vervoer en houdbaarheid", zegt de woordvoerder. Geneesmiddelen die al bij artsen zijn afgeleverd voor hun patiënten mogen daarom niet verhandeld worden. "Ook niet wanneer dit gratis is, en voor een goed doel."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkent ook dat "een deel" van de vaccins hoogstwaarschijnlijk vernietigd zal worden.

WHO: "De pandemie is een test, en de wereld is aan het falen"

De coronapandemie is een test voor de wereld, en de wereld is aan het falen. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie gezegd in Tokio, Japan. Hij hield er een toespraak aan de vooravond van de start van de Olympische Spelen.

"Meer dan eender welk ander evenement hebben de Olympische Spelen de kracht om mensen samen te brengen, te inspireren, te tonen wat er mogelijk is. En meer dan eender welk ander evenement krijgen ze de aandacht van de hele wereldbevolking. En daarom ben ik gekomen", zei Ghebreyesus. "Ik ben gekomen om een vraag te beantwoorden. Het is een vraag die veel mensen mij stellen: wanneer zal deze pandemie eindigen?"

"De pandemie zal voorbij zijn wanneer de wereld ervoor kiest om ze te beëindigen", zei Ghebreyesus. "De pandemie is een test, en de wereld is aan het falen." Hij verwees daarmee vooral naar de grote ongelijkheid in het produceren, verdelen en toedienen van vaccins.

"Vaccins zijn krachtig en essentieel, maar de wereld heeft ze niet goed gebruikt", was Ghebreyesus scherp in zijn kritiek.

"Meer dan 3,5 miljard dosissen zijn nu toegediend, en meer dan 1 op de 4 mensen heeft minstens 1 dosis gekregen. Aan de oppervlakte lijkt dat goed nieuws, maar het verbergt een verschrikkelijke ongelijkheid. 75 procent van de vaccins is toegediend in slechts 10 landen. In armere landen heeft slechts 1 procent van de mensen nog maar één dosis gehad, in vergelijking met meer dan de helft van de mensen in rijkere landen. Sommige rijkere landen praten nu over derde prikken, terwijl gezondheidsmedewerkers, oudere mensen en andere kwetsbare groepen wereldwijd zonder vaccins blijven."

Videospeler inladen...

"De rijkeren stellen zichzelf weer open, de armeren sluiten zich af. Hoe langer deze discrepantie bestaat, hoe langer deze pandemie zal duren, net als de sociale en economische chaos die die met zich meebrengt. De tragedie van deze pandemie is dat ze nu onder controle had kunnen zijn, als vaccins gelijkwaardig verdeeld zouden zijn. Wie denkt dat de pandemie voorbij is omdat hij woont op een plaats waar die voorbij is, leeft met zijn hoofd in de wolken."

Ghebreyesus herhaalde het doel van de WHO: 70 procent van de bevolking in elk land vaccineren tegen midden volgend jaar.

Studie: "1,5 miljoen kinderen verloren minstens één ouder of verzorger door COVID-19"

Wereldwijd hebben 1,5 miljoen kinderen minstens een ouder, een grootouder of een andere verzorger verloren door de coronapandemie. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Imperial College London.

Een onderzoeksteam onder leiding van Seth Flaxman onderzocht wereldwijd geboorte- en sterftecijfers. Tussen maart 2020 en april 2021 verloren minstens 1,5 miljoen kinderen een vader of moeder, een grootouder of een andere verzorger. De wetenschappers benadrukken dat het gaat om een inschatting omdat niet alle data volledig waren. Volgens Flaxman is het zelfs mogelijk dat er meer kinderen een ouder verloren.

Het aantal kinderen dat één of beide ouders verloor door de pandemie is bijzonder hoog in verhouding tot de bevolking in onder meer Zuid-Afrika, Mexico, Brazilië en Colombia. In totaal is het aantal kinderen dat een vader verloor ongeveer vijf keer zo hoog als het aantal kinderen dat een moeder verloor.

De studie is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.
 

Personeelslid van het Witte Huis test positief op corona

Alle personeelsleden van het Witte Huis in Washington zijn gevaccineerd tegen het coronavirus maar toch duiken er de laatste tijd af en toe positieve gevallen op. Deze week nog testte een personeelslid positief. Dat heeft Jen Psaki, de woordvoerster van het Witte Huis, bevestigd.

Een personeelslid, van wie de identiteit niet werd vrijgegeven, testte maandag positief. Hij bevindt zich niet in het Witte Huis en heeft milde symptomen, zegt Psaki. Het zou niet gaan om een hoge functionaris. Ze zei ook dat het niet het eerste positieve geval was onder de personeelsleden van het Witte Huis. Iedereen is gevaccineerd, maar de laatste tijd doken er meer positieve gevallen op. Ze gaf geen details over het exacte aantal.  

De Amerikaanse president Joe Biden wordt ongeveer elke twee weken getest.

In Amerikaanse regio's met een lagere vaccinatiegraad neemt het aantal besmettingen opnieuw toe nu de deltavariant aan terrein wint. Intussen vordert de vaccincampagne langzaam. Volgens gezondheidsdienst CDC hebben zowat 185 miljoen mensen minstens één coronaprik gekregen, of zowat 56 procent van de bevolking.

Goeiemorgen, fijne nationale feestdag!

Goeiemorgen! Het is 21 juli, nationale feestdag vandaag, al zal die vanwege de watersnood en de coronapandemie soberder dan anders gevierd worden. Het thema op de officiële viering staat in het teken van de helden van ons land, en daar horen ook de helden van de coronacrisis bij. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land blijft stijgen. In deze blog kan je de belangrijkste corona-updates volgen. Wat er gisteren in het oog sprong, kan je herlezen in onze blog van dinsdag.

Meest gelezen