Radio 2

Gents universiteitsgebouw blijft bezet: "We blijven tot de hongerstakers hun verblijfsvergunning krijgen"

In Gent gaan de actievoerders die er een universiteitsgebouw bezetten toch door, ook al is de hongerstaking in Brussel voorlopig gestopt. Honderden mensen zonder papieren aten al bijna twee maanden niet omdat ze geen verblijfsvergunning kregen. Ze zijn gestopt met hun hongerstaking, maar actievoerders in Gent willen meer zekerheid voor de hongerstakers. 

Begin deze maand hebben een 40-tal activisten uit solidariteit met de hongerstakers in Brussel het UFO-gebouw van de Gentse universiteit bezet. Dat is een gebouw vlak naast het rectoraat van de Gentse universiteit.  De actievoerders in Gent willen met hun bezetting steun vragen aan de rector Rik Van De Walle. Ze willen dat hij zich uitspreekt over een regularisatie van de hongerstakers. De rector heeft per brief laten weten dat hij positief staat tegenover een individuele regularisering van mensen, maar niet tegenover een gezamenlijke. Daarop hebben de activisten laten weten dat ze het gebouw blijven bezetten tot de rector persoonlijk met hen komt praten. 

We eisen duidelijkheid

De activisten zijn voorlopig niet van plan om het gebouw te verlaten. Activiste Jip Van Gool vindt dat er nog teveel onduidelijkheid is over wat er nu met de hongerstakers gaat gebeuren. "Zolang we niet weten wat er met de hongertstakers gebeurt, blijven we het gebouw bezetten. We blijven achter onze eis staan en dat is een collectieve regularisering. We zijn wel opgelucht dat de hongerstakers stoppen omdat ze hun gezondheid al genoeg op de proef hebben gesteld, maar we blijven hier en wachten af. "

kasto80

Meest gelezen