De Begijnhofkerk bij het centrum van Brussel, vanmiddag.

Hongerstakers in Brussel zetten actie voorlopig stop, regeringspartijen reageren opgelucht

De mensen zonder papieren die sinds eind mei een hongerstaking hielden in de Begijnhofkerk in Brussel, hebben hun actie voorlopig stopgezet. Ook de hongerstakers in de Brusselse universiteit ULB willen ermee stoppen. Ze zouden opnieuw willen drinken en hun hongerstaking voorlopig opschorten. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert "bijzonder opgelucht op het feit dat de hongerstaking beëindigd is en dat er niemand gestorven is".    

De hongerstaking was op 23 mei begonnen in de Brusselse Begijnhofkerk en in de gebouwen van de Brusselse universiteiten VUB en ULB, met zo'n 400 hongerstakers. Ze eisten een collectieve regularisatie met geldige verblijfspapieren om in België te kunnen blijven. 

De acties in de Begijnhofkerk en de ULB zijn dus voorlopig opgeschort, het is nog niet duidelijk of ook de hongerstakers aan de VUB stoppen of niet. 

Politieke hoogspanning

Onlangs hadden de actievoerders besloten om niets meer te drinken. Door die dorststaking ging hun toestand verder achteruit. Dat leidde tot politieke hoogspanning, want de Franstalige socialisten van de PS hadden ermee gedreigd om uit de regering te stappen als er een hongerstaker zou overlijden. 

Daarop werd een "speciaal gezant" aangesteld om de situatie te ontmijnen, in de persoon van Dirk Van den Bulck  van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. 

Nu lijkt er dus een voorlopig einde te komen aan de actie - ten dele dan toch. De hongerstakers in de Begijnhofkerk zouden zich vanaf morgen naar de neutrale zone begeven enkele honderden meters verderop. 

Bekijk hier een verslag uit "Het journaal" over de honger- en dorststaking en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

"Hebben hen kunnen overtuigen"

De actievoerders hebben naar verluidt zelf ingebonden en wachten nu af hoe de regering binnen de 24 uren zal reageren.  Ze staan vooralsnog dus met lege handen. 

Volgens Michel Genet, directeurs van Dokters van de Wereld, de organisatie die de hongerstakers medische begeleidt, zou het kunnen dat de hongerstakers zekerheid hebben gekregen dat hun dossiers "onder goede voorwaarden" behandeld zouden worden, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

"Geen collectieve regularisatie, en het heeft een tijdje geduurd voor de hongerstakers dat begrepen en aanvaardden. Misschien zijn ze tot de conclusie gekomen om te stoppen zonder supervaste beloften, maar wel met een belofte van soepelheid en menselijkheid bij de behandeling van hun dossiers."

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is "bijzonder opgelucht met het feit dat de hongerstaking beëindigd is en dat  er niemand gestorven is". Zo zei hij vanavond in "Het journaal".

Mahdi bevestigt dat hij de hongerstakers niets beloofd heeft en dat hij nog altijd vasthoudt aan de migratieregels die gelden in ons land.  Een hongerstaking zal daar niets aan veranderen, aldus de staatssecretaris.  

Bekijk hier de uitgebreide reactie die staatssecretaris Mahdi gaf in "Het journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Mahdi zegt dat hij de afgelopen weken heel wat gesprekken heeft gevoerd “met de hongerstakers en met het middenveld, om uit te leggen waar zijn beleid voor staat en wat er niet zal gebeuren ondanks het feit dat er een hongerstaking is.”

De staatssecretaris zegt blij te zijn dat het besef er komt, en hij houdt vol dat dat hongerstakers nu niet individueel geregulariseerd zullen worden, omdat dat op hetzelfde zou neerkomen als een collectieve regularisatie.

Op Twitter voegt Mahdi eraan toe: "Dit was voor mij geen strijd tegen mensen, maar wel voor een correct beleid. Hopelijk houdt niemand hier blijvende letsels aan over." Mahdi zegt nog dat er eigenlijk "niets dan verliezers zijn" in deze zaak en zegt dat hij er erg door aangegrepen is.  (Lees verder onder het twitterbericht.)

Reacties

Opluchting is er ook bij de coalitiepartners van Mahdi in de Vivaldi-regering:

  • "Opgelucht. Met deze doorbraak, die ons een stap dichter brengt bij een menselijke oplossing, is de impasse doorbroken en een tragedie vermeden" schrijft Groen-voorzitster Meyrem Almaci op Twitter. 
  • Ook haar Franstalige collega Jean-Marc Nollet (Ecolo) drukt zijn opluchting uit. "Bedankt aan iedereen die er aan beide kanten, publiek of vanop de achtergrond, mee voor heeft gezorgd dat de situatie rond de hongerstakers opgehelderd kon worden.
  • Gelukkig dat de sans-papiers de onderbreking van hun hongerstaking aankondigen en een dialoog starten met de autoriteiten", aldus PS-voorzitter Paul Magnette. "Bedankt aan Pierre-Yves Dermagne (de PS-vicepremier, red.) om dit punt met klem te verdedigen bij de regering en aan Philippe Close (de burgemeester van Brussel) voor de beslissende steun van de stad Brussel."
  • Open VLD-Voorzitter Egbert Lachaert spreekt van "goed nieuws". "Tevreden dat men eindelijk de neutrale zone kan laten werken en individueel de dossiers correct kan behandelen, zonder groepsdruk en zonder met mensenlevens te spelen. Bedankt voor correcte aanpak Sammy Mahdi en Alexander De Croo."
  • "De stopzetting van de hongerstaking is voor iedereen een opluchting", tweet ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Blij dat de oplossingen die Sammy Mahdi al dagen voorstelde eindelijk zijn aanvaard. Menselijkheid is niet valse hoop geven maar wel duidelijk en respectvol voor iedereen zijn." In een antwoord op DéFI-voorzitter François De Smet zegt Bouchez nog dat de opschorting van de hongerstaking niet het gevolg is van nieuwe criteria rond de regularisering.
  • Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens is tevreden. "Gelukkig zonder dat er slachtoffers vielen. Dankzij neutrale zone, speciaal gezant en dialoog met organisaties ter plaatse werd grootste drama vermeden", schreef hij op Twitter.
  • Voor Vooruit reageerde Kamerlid Ben Segers op het nieuws. "Oef zeg. Oef oef oef. Proficiat aan al diegenen die achter schermen hard gewerkt hebben aan einde v deze crisis. Zodra regering met 1 stem sprak bleek veel mogelijk. Vanaf morgen gaan hongerstakers nr neutrale locatie. Laat ons daar nu succes van maken."

Hoe gaat het nu verder?

Een collectieve regularisatie is momenteel van de baan, maar een individuele procedure blijft mogelijk. Als mensen te verzwakt zijn en er worden vaststellingen gedaan door artsen van de Dienst Vreemdelingenzaken, dan hebben ze de tijdelijke optie om vanwege medische redenen in België te blijven. 

Daarna hebben ze opnieuw de optie om individueel regularisatie aan te vragen. Dat kunnen ze doen in de neutrale zone, vertelt Mahdi. "Maar aan de huidige regels gaan we dus niets veranderen. We kunnen het beleid niet veranderen op basis van een hongerstaking." 

(archieffoto: steunactie voor de hongerstakers)

Meest gelezen