Radio 2

Kerkfabriek verbreekt akkoord met gemeente over verkoop kerk van Kerkhove: "Dan toch geen nieuw ontmoetingscentrum"

In Kerkhove bij Avelgem werd de verkoop van de kerk aan de gemeente geannuleerd. De overdracht werd nochtans al goedgekeurd door de gemeenteraad. De kerkfabriek verkoopt de ontwijde kerk nu wel aan een rijke industrieel,  die meer geld had geboden. De industrieel in kwestie kocht het gebouw om zijn schoonmoeder een plezier te doen. De vrouw is namelijk tegen een nieuwe bestemming voor de kerk en wil het gebouw bewaard zien. 

In Avelgem is een soap aan de gang rond de Sint-Amanduskerk van deelgemeente Kerkhove. De kerk werd al een tijdje geleden ontwijd, maar heeft nog geen nieuwe bestemming. De gemeente Avelgem ging het kerkgebouw kopen van de kerkfabriek om er een nieuw ontmoetingscentrum van te maken. Ook de school in de buurt zou van die ruimte kunnen gebruik maken. Er werd zelfs een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor de bouw van het nieuwe ontmoetingscentrum.

Het gemeentebestuur was van plan om de toren van de kerk te behouden en er een nieuwbouw naast te zetten. Maar dat was buiten een dame gerekend die vlakbij de kerk woont en het gebouw niet wil zien verdwijnen. Haar schoonzoon is een rijke industrieel en die heeft de kerk nu gekocht. Zo hebben ze controle over de toekomstige bestemming van het gebouw. 

Dat betekent ook het einde van de plannen van de gemeente. De plannen werden al goedgekeurd op de gemeenteraad. "Dit is woordbreuk", klinkt het boos bij het gemeentebestuur.  En de gemeente had ook al heel wat kosten gemaakt voor dit project. 

Ook de ontwijding van de Sint-Amanduskerk liep eerder al niet van een leien dakje. Die werd opgehouden door een klacht van een oud-inwoner die ondertussen in Brugge woonde, waardoor Rome zelf moest tussenkomen.

Meest gelezen