Radio 2

Kortrijkse buurt protesteert tegen komst pompgebouw Aquafin op pleintje

Buurtbewoners in Kortrijk protesteren tegen de plannen van het bedrijf Aquafin om een pompgebouw te plaatsen met een hoogspanningscabine op het pleintje op het einde van de Goedendaglaan. Dat pleintje heeft de buurt zelf aangeplant als ontmoetingsplek. Daar komt iedereen samen en de kinderen van de wijk voetballen er samen. "Geen goeie plek voor een pompgebouw dus", zegt buurtbewoner Thierry Meerschman.

"Red onze bomen en ons pleintje." Met die leuze protesteren buurtbewoners van de Goedendaglaan in Kortrijk tegen de komst van een pompgebouw van Aquafin. Op het pleintje op het einde van de doodlopende straat komen de inwoners vaak samen en voetballen de kinderen uit de buurt tegen elkaar.

Het is niet naar de zin van de buurtbewoners dat daar een pompgebouw met een hoogspanningscabine zou komen. Dat zou een groot stuk van het drukbezochte pleintje innemen, zegt buurtbewoner Thierry Meerschman. "Voor de bouw van het pompgebouw zouden 3 hele mooie grote bomen moeten wijken, die moeten gekapt worden en een struikengordel die wij voor de biodiversiteit en voor de veiligheid van onze kinderen hebben aangeplant. Dat we ons uitzicht verliezen is één iets, maar we verliezen ook heel wat aan biodiversiteit. En dan ten derde verdwijnt er een plaatsje waar we de kinderen veilig kunnen laten spelen. Dat is enorm jammer voor de vele jonge gezinnen in onze wijk."

Bezwaar aangetekend

Volgens Aquafin is dat pleintje net de beste plek en komt het pompgebouw grotendeels onder de grond te liggen. "Toch zal het gebouw nog drie meter boven de grond uitsteken", zegt buurtbewoner Thierry Meerschman die de plannen ging inkijken. "Het zal een grijze muur zijn met staaldraad errond. De buurt dient bezwaar in en vraagt aan Aquafin om toch nog alternatieven te zoeken. "Zo ligt er aan de overkant van het kanaal een braakliggend stuk dat ongeveer even groot is als ons pleintje, en daar woont niemand."

Zo'n pompgebouw pompt het afvalwater van de buurt onder het kanaal Bossuit-Kortrijk en onder de R8 naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Harelbeke. 

Meest gelezen