7.500 mensen nemen in Amsterdam afscheid van misdaadjournalist Peter R. De Vries

Woensdag hebben duizenden Nederlanders in het Amsterdamse theater Carré een laatste groet gebracht aan Peter R. de Vries. De misdaadjournalist werd eerder deze maand neergeschoten toen hij een televisiestudio verliet. Het was tot 's avonds laat aanschuiven. Veel Nederlanders zijn geraakt door zijn dood. "Een icoon en wereldgozer" was te horen. 

De deuren van theater Carré in Amsterdam gingen voor 11 uur open. Het plan was om het publiek woensdag tot 20 uur afscheid te laten nemen. Op dat moment hadden zowat 6.000 mensen afscheid genomen van De Vries. Omdat er op dat tijdstip nog een rij wachtenden stond, werd besloten om de rij op een zachte manier te sluiten, zodat iedereen in de rij op een waardige manier afscheid kon nemen, dat meldt uitvaartbedrijf Monuta. Ongeveer 7.500 mensen hebben uiteindelijk een laatste groet gebracht.

Binnen stond de kist met het lichaam van de vermoorde misdaadverslaggever, omgeven door bloemen van naasten. Een woordvoerster van het uitvaartbedrijf zei dat de dag rustig en respectvol is verlopen. Er zijn geen incidenten geweest. De gemeente Amsterdam repte van een dag die mooi en waardig verliep.

De familie vroeg om het afscheid kort te houden. Er was terecht een grote toeloop voorspeld. In de loop van de voormiddag groeide de wachtrij aan tot wel vijfhonderd meter. De wachttijden liepen op tot drie uur. De gemeente deelde water uit aan de wachtenden. In de loop van de namiddag werd de toeloop wat minder, na 15 uur was de wachttijd nog een uur. De laatste bezoeker had tegen 22 uur het theatergebouw verlaten. 

Wachtenden om laatste groet te brengen aan Peter R De Vries

Dit heeft hij echt verdiend. Hij was echt een wereldgozer

gehoord in de wachtrij in Amsterdam

Vandaag nemen vrienden en familie in intieme kring afscheid van de misdaadjournalist. Dan zal op verschillende radiostations ook het nummer "A whiter shade of pale" worden gedraaid van Procul Harum. Dat was het favoriete nummer van De Vries. 

Veel Nederlanders voelden zich geschokt door de dood van de journalist. Ze waren blij dat de familie ook nu hen de gelegenheid biedt om hun medeleven uit te drukken. Peter R. de Vries is 64 geworden. Hij overleed afgelopen donderdag aan de gevolgen van de aanslag eerder deze maand. Twee verdachten zijn opgepakt, zij blijven in de cel. 

Meest gelezen