AFP or licensors

Liveblog - Dodental loopt op tot 32, nog 18 mensen vermist of onbereikbaar

Het dodental van de overstromingsramp is opgelopen tot 32 en er zijn nog 18 mensen vermist of onbereikbaar. Intussen moeten meer dan 10.000 gezinnen in de regio rond Verviers en Pepinster de komende maanden op zoek naar een ander onderkomen door een gebrek aan leidingwater, gas en elektriciteit. Zij krijgen voedsel aangeboden uit verschillende hoeken. Volg de belangrijkste gebeurtenissen in onze liveblog.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je het meest recente nieuws. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Dodental loopt op tot 32, nog 18 mensen vermist

Het dodental van de overstromingsramp van vorige week is opgelopen van 31 naar 32. Dat meldt het Crisiscentrum in een update van 17 uur.  Al de slachtoffers werden geïdentificeerd door de federale politie.

Na de watersnood zijn er momenteel nog 18 personen vermist of onbereikbaar, laat het Crisiscentrum ook weten. Gisteren waren dat er nog 53. "De politiediensten zetten hun werkzaamheden op het terrein verder", luidt het.

Verzekering gaat naar slachtoffers om te helpen met vergoeding: "Aankoopbewijzen lagen in kamer die is ondergelopen"

Wie veel of zelfs alles kwijt is, kan uiteraard een schadevergoeding krijgen. Maar voor wie zonder huis of computer zit, is het moeilijk om de verzekering te contacteren en de schade door te geven. Het is ook niet evident om aankoopbewijzen voor te leggen.

"Ik weet niet hoe ik mijn aankoopbewijzen kan recupereren", zegt slachtoffer Patricia Pleger. "Ze lagen in een lade in de kamer, maar alles is ondergelopen." 

Om die mensen te helpen, gaan de verzekeringsmaatschappijen zelf naar de slachtoffers toe met speciale bussen.

Videospeler inladen...

"Zo'n 10.000 mensen zullen de komende tijd voorzien moeten worden van warme maaltijd"

In de getroffen gebieden zijn er acties om mensen te helpen. Zo worden bijvoorbeeld warme maaltijden bereid en uitgedeeld. Het Rode Kruis wil zien hoe ze dit structureel kunnen aanpakken, want het is de bedoeling om dit zo snel mogelijk op te schalen. 

"Het Rode Kruis denkt dat ze de komende weken of zelfs maanden zo'n 10.000 mensen zullen moeten voorzien van een warme maaltijd", zegt onze reporter in Trooz. "Dat zal ook wel wat geld kosten. Daarom heeft het Rode Kruis een rekening geopend. Dat is BE70 0000 0000 2525. Daar is nu al ruim 4.000.000 euro op verzameld."

Videospeler inladen...

Verbod om met bootjes te varen op Demer: "Dat is levensgevaarlijk"

Nu het mooi weer is, gaan veel mensen met rubberen bootjes de Demer op. “Maar dat is levensgevaarlijk”, zegt de burgemeester van Diest Christophe De Graef omdat het water nog erg hoog staat. Hij heeft nu een burgemeestersbesluit uitgevaardigd dat bootjes op de Demer verbiedt.

Lees er hieronder meer over:

Meer dan 10.000 inwoners Verviers moeten op zoek naar ander onderkomen

Meer dan 10.000 inwoners van Verviers moeten op zoek gaan naar een ander onderkomen na de watersnood van vorige week. "Het gaat op dit moment om 5.512 gezinnen", zegt Alain Barbier, korpschef van de politiezone Vesder.

Ook in Pepinster moeten heel wat gezinnen op zoek naar een nieuw onderkomen. "We moeten voorzichtig zijn, maar het zou gaan om 2.000 personen", zegt de korpschef.

De politiezone Vesder omvat de regio die vorige week heel zwaar getroffen werd door de overstromingen. Het is dus al een zware week geweest voor het lokale politiekorps. Terwijl ze nog helpen zoeken naar vermiste personen, moet de politie ook dag en nacht patrouilleren, om te voorkomen dat er plunderingen plaatsvinden. 

Waalse gezinnen uit getroffen gebied kunnen op vakantie in Middelkerke

In de Ardennen zijn ze nog steeds aan het opkuisen na de overstromingen van vorige week. Om de getroffen gezinnen toch een vakantie te gunnen, willen enkele inwoners van Middelkerke de kinderen van die gezinnen in augustus op vakantie laten komen. 

Onder andere Eric Vandewalle stelt daarvoor zijn appartement op de dijk ter beschikking. "Ik wil dat die kinderen ondanks de miserie toch nog wat vakantie hebben."

Lees er hieronder meer over:

Horeca in Durbuy herstelt zich na de watersnood: "Belangrijk dat jullie blijven komen"

Na de watersnood van vorige week herstellen de horecazaken in Durbuy de schade. Bij sommige gaat dat snel, bij andere is dat iets ingewikkelder. "De mensen moeten geen schrik krijgen van de Ardennen, ze moeten allemaal terugkomen", doet ook topchef Wout Bru een oproep. Hij deelde in de brokken met de horecazaak 'Le Sanglier des Ardennes'. 

"Zelfs de frigocellen kwamen los en dreven hier in het rond", getuigt Wout Bru over de watersnood. Maar het oude gedeelte van de zaak bleef gespaard, en kan wellicht vanavond al opnieuw opengaan en klanten ontvangen. "Medewerkers zijn al volop bezig met de mise-en-place."

Videospeler inladen...

Federale politie zet elke nacht 80 agenten in om plunderingen in Luik tegen te gaan

Sinds de provincie Luik eind vorige week zwaar getroffen werd door watersnood zet de federale politie in de getroffen zones gemiddeld 80 politiemensen in per nacht. Dat laat ze woensdag weten. "Gezien de zeer moeilijke omstandigheden waarin de bewoners van de getroffen gebieden leven, is het gevoel van onveiligheid voelbaar. De federale politie wil de bevolking gerust te stellen door zichtbaar aanwezig te zijn op het terrein."

De voorbije nacht kreeg het informatie- en communicatiecentrum van de federale politie in Luik 6 oproepen met een melding van verdacht gedrag in de gemeente Esneux. Nog eens 6 oproepen kwamen uit de stad Luik, uit de regio rond het Land van Herve kwam 1 oproep. In de loop van de voorbije nachten werden 5 mensen aangehouden voor diefstal, 3 anderen omdat ze aan het verkennen waren, zegt de politie.

De federale politie benadrukt dat de inwoners op elk moment terechtkunnen bij het nummer 101 om verdacht gedrag te melden. Het parket van Luik herinnert eraan dat er een nultolerantie geldt voor wie zich schuldig maakt aan dergelijke misdrijven in de rampgebieden.

Solidariteit in rampgebied is heel groot, veel mensen komen eten aanbieden

Voor duizenden gezinnen die getroffen zijn door de watersnood kan het nog maanden duren vooraleer ze weer gas en elektriciteit hebben. Naar schatting 9.000 mensen moeten een nieuw onderkomen zoeken, maar intussen is er wel opvang en hulp. Dat is onder meer zo in Pepinster, waar heel wat mensen eten komen aanbieden, zowel warme maaltijden als snacks. 

Ook Vlamingen komen de handen uit de mouwen steken: "Je wil helpen. Je ziet zulke toestanden gebeuren in Amerika, maar nu gebeurt het hier, op 2,5 uur rijden. Het is geen ver-van-mijn-bed-show." 

"Het is de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te helpen. De mensen mogen afkomen op de geur, en we gaan zelf naar mensen die niet komen", zeggen andere vrijwilligers die een barbecue op poten zetten.

Videospeler inladen...

Waalse watermaatschappij: 1.650 gezinnen hebben nog geen drinkbaar water

Na de overstromingen van vorige week zitten nog 1.650 gezinnen zonder drinkbaar water. Dat meldt de Waalse watermaatschappij SWDE.  

  • In Pepinster en Dison is er ondertussen weer overal water. Waar het kraanwater vuil of troebel is, mag het niet gebruikt worden om te eten of te drinken, zelfs niet wanneer het gekookt is. Als het water licht troebel is, kan het wel gebruikt worden voor sanitaire doeleinden of persoonlijke hygiëne.
  • In de provincie Namen is er nog geen drinkbaar water in Celles, het hoger gelegen gedeelte van Dave, waar het water is afgesloten voor reinigingswerken, en Ham-sur-Sambre. In het dorp Rivière, in de lager gelegen zone van Lustin en in Floriffoux is de watertoevoer hersteld.
  • SWDE meldt dat er mogelijk een forsere chloorgeur dan anders kan worden waargenomen bij het kraanwater als het water weer drinkbaar werd verklaard. Dat vormt geen enkel gevaar voor de gezondheid, klinkt het.
  • SWDE waarschuwt dat er de komende dagen ook nog incidenten mogelijk zijn op het distributienetwerk in de getroffen zones. Mogelijk zijn ook de ondergrondse leidingen beschadigd, wat kan leiden tot nog meer waterlekken.

SWDE zal waterflessen blijven uitdelen in gemeenten waar het water niet hersteld is.

AFP or licensors

Meest gelezen