Man uit Berlare houdt drooglegging polder van 7.000 hectare tegen, "David wint tegen Goliath"

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt de gouverneur van Oost-Vlaanderen om het dossier rond de drooglegging van een grote polder in de Schelde-Durmevallei te herbekijken. Francis Van den Abbeele uit Berlare strijdt al jaren tegen de plannen en krijgt nu (voorlopig) gelijk.

Gouverneur Carina Van Cauter moet van de Vlaamse regering het dossier over de drooglegging van ongeveer 7.000 hectare polder in de Schelde-Durmevallei herbekijken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft het beroep dat Francis Van den Abbeele uit Berlare aantekende tegen de plannen gegrond verklaard. De man reageert, via zijn advocate, opgelucht.

Dit is niet alleen een overwinning voor mijn cliënt maar ook voor de fauna en flora

Griet Cnudde, advocate van Francis Van den Abbeele

Vlaanderen wil dat de plannen herbekeken worden om drie verschillende redenen. In de eerste plaats blijken de pompen die gebruikt worden niet vergund, daarnaast is er volgens de minister ook te weinig juridische grond en is de beslissing te weinig gemotiveerd. 

"Uniek natuurgebied"

Advocate Griet Cnudde reageert opgetogen op de beslissing van de minister. "Dit poldergebied is van enorme ecologische waarde. Er liggen gebieden in die beschermd zijn door Europa en er komen allerlei zeldzame dieren en planten voor", legt ze uit. Ze hoopt dat de gouverneur de drooglegging nu afwijst. "Mijn cliënt strijdt hier al jaren voor, dit is een enorme overwinning." 

De polder beschermt ons ook tegen watertekorten én overstromingen
Griet Cnudde, advocate van Francis Van den Abbeele

Cnudde benadrukt ook dat het gebied volgens haar cliënt een bijzondere functie heeft om het grondwaterpeil hoog genoeg te houden. "De polder kan het water vasthouden en ervoor zorgen dat er voldoende grondwater is. Zoet water overpompen naar rivieren en zo afvoeren naar zee is echt onverstandig. De polder droogt zo uit en kan niet meer als een spons werken als het veel regent, met alle gevolgen van dien." 

Beslissing over paar maanden

Gouverneur Carina Van Cauter krijgt het dossier nu dus opnieuw op de plank, nadat ze het eerder had afgekeurd. Ze krijgt nu enkele maanden tijd om het te herbekijken. 

kasto80

Meest gelezen