Noodtoestand in Canadese provincie British Columbia door aanhoudende bosbranden

De provincie British Columbia in het westen van Canada heeft de noodtoestand uitgeroepen door de aanhoudende bosbranden in het gebied. Door de hoge temperaturen en de opkomende wind breidt het vuur zich de komende dagen naar verwachting verder uit.

"We hebben een kritiek punt bereikt", zei Mike Farnworth, de minister van Openbare Veiligheid van de provincie. Door de noodtoestand uit te roepen, kunnen er op grote schaal evacuaties worden georganiseerd en kan er noodopvang voor geëvacueerde mensen worden geregeld.

Dinsdag gold al een evacuatiebevel voor ongeveer 5.700 inwoners van de provincie, meer dan het dubbele aantal van een dag eerder. Bovendien dreigen nog eens 32.000 inwoners hun huizen te moeten verlaten. "Zorg alsjeblieft dat je een evacuatieplan klaar hebt voor je familie", waarschuwde Cliff Chapman, de uitvoerend directeur van de lokale brandweer.

Een brandweertanker in actie boven de Grandview-brand in de buurt van Sisters, Oregon
AFP or licensors

Het westen van Canada en de Verenigde Staten wordt al weken geteisterd door bosbranden die zijn veroorzaakt door de hittegolf van eind juni. Op dit moment zijn er nog bijna 300 actieve bosbranden in British Columbia en het hete, droge weer houdt de komende dagen naar verwachting nog aan. Daarnaast kan de opkomende wind er voor zorgen dat het vuur zich verder verspreidt. Zo'n 3000 brandweerlieden bestrijden het vuur.

Meest gelezen