Hongaarse premier Viktor Orbán wil referendum organiseren over omstreden LGBT-wet 

De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken anti-homowet die vorige maand gestemd werd in zijn land. De Europese Commissie heeft vorige week een inbreukprocedure gelanceerd naar aanleiding van die wet. Volgens Orbán is dat een aanval op Hongarije.

Op zijn Facebookpagina kondigt de Hongaarse premier Viktor Orbán aan dat hij een referendum gaat organiseren over de veelbesproken "anti-homowet" in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider (Fidesz) aangekondigd in een video op zijn Facebookpagina.

"Brussel heeft de voorbije weken duidelijk de aanval gelanceerd op Hongarije", zo verklaart Orban over de inbreukprocedure die de Europese Commissie heeft gelanceerd naar aanleiding van de Hongaarse wet die minderjarigen toegang verbiedt tot content over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen. 

BEKIJK - Wie is de Hongaarse premier Viktor Orbán? Deze video legt het je uit in 1 minuut:

Videospeler inladen...

"Discriminerende wet"

De Commissie lanceerde de inbreukprocedure vorige week donderdag. Ze geeft de Hongaarse regering twee maanden om een antwoord in te dienen. Volgens de Commissie is de wet discriminerend en schendt ze de Europese wetgeving ook op verscheidene andere punten. Voorzitter Ursula von der Leyen had de tekst "een schande" genoemd. Ze kreeg bijval van het merendeel van de lidstaten. 

Orban zelf argumenteert dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort en dat zijn regering enkel wil verzekeren dat ouders de zeggenschap behouden over de seksuele opvoeding van hun kinderen. Met het referendum wil de populistische premier, die over een ruime meerderheid in het parlement beschikt, de kiezers achter zich scharen in zijn nieuwe confrontatie met Brussel. Een datum is nog niet bekend.

Meest gelezen