Archieffoto
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-filmproducent Harvey Weinstein pleit onschuldig in nieuw misbruikproces

Harvey Weinstein heeft aan het begin van een nieuw proces rond elf aanklachten van verkrachting en seksueel misbruik zijn onschuld bepleit. Dat gebeurde tijdens een hoorzitting in Los Angeles, waar de voormalige Hollywood-filmproducent in een rolstoel verscheen.

De 69-jarige Weinstein werd gisteren uitgeleverd aan de Amerikaanse staat Californië voor een nieuw proces. Voor vergelijkbare vergrijpen werd hij vorig jaar al veroordeeld tot 23 jaar cel in de staat New York. Door zijn slechte gezondheid had hij de uitlevering aangevochten.

In de nieuwe rechtszaak in LA pleitte Weinstein meteen onschuldig op aanklachten van vier verkrachtingen en zeven andere gevallen van seksueel misbruik. De klachten werd ingediend door vijf vrouwen, voor feiten die dateren van de jaren 2004 tot 2013. De 11 aanklachten kunnen Weinstein opgeteld 140 jaar cel opleveren. De zaak wordt voortgezet op 29 juli.

#MeToo

De zaak tegen Harvey Weinstein ging aan het rollen in 2017, toen verschillende actrices een boekje open deden over wat Weinstein hen had aangedaan. Hun getuigenissen en de eerste rechtszaak brachten de internationale #MeToo-beweging op gang. 

Na het eerste proces doken nog nieuwe klachten op. Meer dan 100 vrouwen hebben getuigd tegen Weinstein, die vroeger een van de machtigste producers in Hollywood was.

Meest gelezen