Belga

Rode Kruis bereidt enorme operatie voor: wekenlang maaltijden uitdelen aan tienduizend gezinnen in rampgebied

Het Rode Kruis gaat de komende weken en maanden naar schatting tienduizend gezinnen in het getroffen rampgebied twee warme maaltijden per dag bezorgen. Dat wordt een gigantische operatie, en nu al test het Rode Kruis in de gemeente Trooz met een gratis voedselbedeling. "Mensen vragen dat ook echt", zegt Jan Poté van Rode Kruis Vlaanderen.

In Trooz is gisteren een eerste test gestart, en werden 700 maaltijden bedeeld. Vandaag zijn dat er duizend. Het is de voorbode van een enorme operatie van het Rode Kruis, dat zo'n tienduizend gezinnen twee warme maaltijden per dag zal bezorgen.

De inwoners van de zwaar getroffen Waalse gemeenten zijn ontroerd door de golf van solidariteit die ontstaan is. Bekijk hieronder hun reactie.

Videospeler inladen...

Jan Poté van het Rode Kruis Vlaanderen: "De mensen in Trooz die al een maaltijd kregen, waren daar erg blij mee. Vaak gaat het om gezinnen die terugkeren na de watersnood, maar geen gas of elektriciteit hebben. En dus ook geen maaltijd kunnen bereiden. Mensen vragen dat echt, en het wordt enorm geapprecieerd dat we dat doen."

Om de gratis voedselbedeling te betalen zal het Rode Kruis putten uit het geld van het fonds 2525

Nu wordt de actie opgeschaald naar het hele rampgebied. Poté: "Het kan weken, zelfs maanden duren vóór iedereen weer gas en elektriciteit heeft, of vóór hun keukenapparatuur vervangen is. Twee maaltijden per dag voor tienduizend gezinnen in het hele rampgebied, dat is de omvang van de operatie waar we voor staan."

Dat kost handenvol geld, maar het Rode Kruis wil niet gezegd hebben hoe veel precies. "Maar als je weet wat een maaltijd kost, zal daar veel geld voor nodig zijn. Gelukkig hebben we in het getroffen gebied veel vrijwilligers, en veel helpende handen."

Via het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 kunnen particulieren en bedrijven geld storten voor de slachtoffers van de watersnood, en dat geld zal gebruikt worden om de gratis voedselbedeling te financieren.

Meest gelezen