(c) Copyright 2016, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Voorspelde groei bij Netflix valt tegen, maar bedrijf gaat videogames produceren en aanbieden

Videostreamingdienst Netflix heeft voor het eerst in acht jaar te maken met een vertragende groei in het aantal nieuwe abonnees. Om het tij te keren, gaat het bedrijf een nieuw segment aanboren: dat van videospelletjes. Abonnees zouden er gratis gebruik kunnen van maken. 

In totaal kreeg Netflix, bekend van populaire series als "The Crown", "Bridgerton" en "The Queen's Gambit", er van april tot en met juni ruim 1,5 miljoen betalende klanten bij. Die groei ligt beduidend lager dan de vorige jaren. 

Netflix heeft nu in totaal iets meer dan 209 miljoen klanten wereldwijd, maar liet in de eerste zes maanden van het jaar de slapste halfjaarcijfers optekenen sinds 2013. Het bedrijf verwacht voor het derde kwartaal een groei van het aantal abonnees met circa 3,5 miljoen, maar kenners op Wall Street hadden op meer dan 5,5 miljoen gerekend.

De aangroei van nieuwe klanten van Netflix gaat veel minder snel dan vorig jaar, toen mensen door de coronapandemie aan huis zaten gekluisterd en naar vertier zochten. In het tweede kwartaal van 2020 kwamen er nog meer dan 10 miljoen nieuwe abonnees bij. Ook voelt Netflix de opmars van concurrerende streamingdiensten als Disney+, Amazon Prime Video en AppleTV+. Daarnaast zijn bioscopen weer open, wat eveneens voor tegenwind zorgt voor Netflix.

De cijfers en vooruitzichten van Netflix stelden beleggers teleur want in de nabeurshandel in New York ging het aandeel flink omlaag. Netflix zag de omzet in het afgelopen kwartaal wel met 19 procent stijgen naar ruim 7,3 miljard dollar vergeleken met een jaar eerder. Er werd een nettowinst behaald van bijna 1,4 miljard dollar tegen 720 miljoen dollar vorig jaar.

Mobiele games om potentiële klanten te verleiden

Netflix bevestigde zijn intentie om nu ook videogames te gaan aanbieden. Het zei er niet bij wanneer dat precies zal gebeuren, en ook niet om welk soort games het precies gaat, al zal het in een eerste fase wellicht om spelletjes voor de smartphone gaan en pas later om spelconsoles en tv-games. CEO Reed Hastings zei: "We dit doen omdat we verder willen blijven groeien en belangrijk willen zijn voor mensen." 

Onlangs werd nog gemeld dat het bedrijf een voormalige bestuurder van Facebook heeft aangetrokken om de divisie voor videogames te leiden.

Meest gelezen