45.000 kilogram Belgische krieken komen aan bij brouwerij Mort Subite

Brouwerij Mort Subite maakt zich op voor een levering van verse, Belgische krieken. Deze week verwacht de brouwerij uit Kobbegem niet minder dan 45.000 kilogram verse krieken, waarmee binnenkort het bekende kriekenbier wordt gebrouwen.

Zoals elk jaar staat de maand juli bij de brouwerij in het teken van de kriekenoogst. Het is de maand waarin de krieken geplukt en geleverd worden voor de bekende kriekenbieren. Voor die bieren worden uitsluitend Belgische krieken gebruikt, onder meer uit het Limburgse Gingelom en Sint-Margriete-Houtem bij Tienen. Daar worden de krieksoorten Kelleries en Gorsem geteeld, de variëteiten die vanwege hun frisse en zurige smaak ideaal zijn voor een kriekenbier. 

De krieken zijn sappiger dan vorig jaar en van topkwaliteit

Kriekenteler Luc Pans

Ondanks de zware regenval van de voorbije dagen zijn de krieken dit jaar van uitstekende kwaliteit. "De krieken hebben wel wat last gehad van de regenbuien", vertelt teler Luc Pans uit Sint-Margriete-Houtem, Tienen. "Ze hebben veel water opgezogen, maar gelukkig is de kwaliteit optimaal gebleven dankzij de zon van de voorbije dagen. Dit jaar zijn ze ook sappiger dan de vorige jaren, wat de smaak alleen maar ten goede kan komen."

"Beste kriek ter wereld"

Vorig jaar werd het kriekbier van Mort Subite nog uitgeroepen tot de beste ter wereld op de "World Beer Awards". De brouwerij hoopt de titel ook dit jaar te behouden en doet er alles aan om dat doel te bereiken. "Naast de keuze voor Belgische krieken, blijven we uiteraard ons bier op de traditionele, ambachtelijke manier brouwen", vertelt meesterbrouwer Bruno Reinders. "Daarom worden de krieken direct na aankomst in de brouwerij gemengd met de jonge lambiek, de basis voor de kriekenbieren. In oktober is het gistings- en brouwproces rond en kan het bier gebotteld worden."

Meest gelezen