Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Schandalig en obsceen": Amazon-personeel verontwaardigd over Bezos' dankwoord voor het financieren van zijn ruimtetrip

Een uitspraak van de Amerikaanse miljardair Jeff Bezos over zijn ruimtereis van afgelopen dinsdag valt niet in goede aarde bij het personeel van Amazon. Bezos financierde zijn privéraket met de opbrengst uit zijn bedrijf Amazon en dankte na zijn reis de werknemers en klanten daarvoor, "uit de grond van mijn hart". Opmerkelijk, gezien de povere omstandigheden waarin het personeel moet werken.

"Ik wil elke Amazon-werknemer en elke Amazon-klant bedanken, want jullie hebben hiervoor betaald. Bedankt uit de grond van mijn hart. Ik apprecieer het enorm." Met deze woorden dankte Jeff Bezos, oprichter van Amazon en de rijkste mens ter wereld, onder anderen de werknemers van zijn e-commercebedrijf voor het financieren van zijn ruimtereis afgelopen dinsdag.

Met een raket van zijn eigen ruimtebedrijf Blue Origin maakte hij samen met zijn broer en twee anderen een ruimtevlucht van 100 km boven de aarde. De vlucht duurde 10 minuten, 3 minuten lang konden de vier ruimtereizigers volledige gewichtloosheid ervaren.

Tijdens de interviews achteraf dacht Bezos ook nog even de Amazon-werknemers te moeten bedanken. Een uitspraak die enorm slecht viel bij vakbondsleider Stuart Appelbaum. "Ik vond het absoluut schandalig en obsceen."

"Dit zijn mensen die hun levens op het spel zetten tijdens de pandemie, maar niet de juiste hulp van Bezos kregen. In het midden van een pandemie heeft hij zelfs hun lonen verlaagd, zonder dat dat nodig was. Mensen worden verplicht om in omstandigheden te werken waarin hun gezondheid en veiligheid niet op de juiste manier beschermd worden."

Appelbaum is niet onder de indruk van Bezos' ruimte-ervaring. "Hij had veel meer kunnen doen voor de mensheid als hij zijn werknemers eerlijk had betaald en het geld dat (voor deze reis) nodig was, had gebruikt om hun gezondheid, veiligheid en hun leven te beschermen."

Ook het Democratisch parlementslid Alexandria Ocasio-Cortez stak haar verontwaardiging niet onder stoelen of banken op Twitter. "Ja, Amazon-werknemers hebben hiervoor betaald. Met lagere lonen, de afbraak van de vakbond, een waanzinnige en onmenselijke werkplek en bezorgers die tijdens een pandemie geen ziektekostenverzekering hebben", schreef ze onder meer.

Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen