Pixabay

Binnenvaartschip slaat op drift op kanaal in Brussel, brandweer kan schip vastgrijpen

De Brusselse brandweer moest afgelopen nacht uitrukken voor een binnenvaartschip dat op drift was op het kanaal Brussel-Charleroi. Het schip kon gestopt worden, maar waarom het was losgeslagen, is nog niet duidelijk.

Het schip werd afgelopen nacht, kort na middernacht, opgemerkt ter hoogte van de Biestebroeckkaai, juist voor de Pierre Marchandbrug. De Brusselse brandweer greep onmiddellijk in. "Het was belangrijk om snel tussen te komen om te vermijden dat het kanaal, één van de economische longen van het Gewest, zou geblokkeerd geraken", zegt  brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "De aak dreef heen en weer tussen de Vaartdijk en de Biestebroeckkaai. Via de havenkapitein werd gevraagd de sluizen te sluiten om zo de stroming tot een minimum te herleiden. Dit heeft ons toegelaten met de slopershaak, een lange stok met een punt en een haak aan het uiteinde, één van de trossen van het schip te grijpen en zo de aak naar de oever te trekken."

Oorzaak onbekend

Het binnenschip is voorlopig aangemeerd aan de kaai van een bedrijf en zal later door de diensten van de havenkapitein en de eigenaars van het schip verplaatst worden. Bij het incident vielen geen gewonden, en er was geen schade aan het schip, noch aan de haveninstallaties. "De scheepvaartpolitie gaat een onderzoek voeren naar de oorzaak van het incident", aldus nog de brandweer.

Meest gelezen